joi, 19 iunie 2014

Publicat la 6/19/2014 09:00:00 a.m. de Anonim

Marea Neagră, mai aproape de Mediaș

Mai repede, mai confortabil și mai ieftin decât cu trenul. O firmă din Mediaș organizează curse estivale spre litoral. Doar 180 de lei costă un bilet dus-întors pentru litoralul românesc pentru cei care aleg transportul cu microbuzul.

Autor: Aurelian LUNGU

Medieșenii au, vara aceasta, o alternativă mai bună pentru a ajunge la mare. În loc să călătorească 12 ore cu trenul, cei care vor să-și petreacă vacanța într-una din stațiunile de la Marea Neagră pot apela la serviciile unui tânăr care organizează curse săptămânale spre litoralul autohton.

Prima cursă - pe 4 iulie

Daniel Moldovan este șofer profesionist cu o experiență îndelungată și are permis de conducere pentru toate categoriile. Începând cu luna iulie, el își pune „la bătaie“ microbuzul cu 16 locuri pentru curse dus-întors între Mediaș și stațiunile din județul Constanța. „Plecările vor fi săptămânale, în fiecare vineri, din Mediaș. Ne vom întoarce de la mare în sâmbăta următoare, pentru ca oamenii să prindă un sejur complet cu șapte nopți de cazare. Pentru cei care merg cu bilete, poate va fi mai dificil faptul că e o perioadă fixă, dar cred că majoritatea celor care vor să meargă pe litoral - în special tinerii - își caută cazare direct acolo. Pe 4 iulie vreau să pornesc prima cursă, dacă până atunci adun cel puțin zece pasageri, altfel nu ar fi rentabil“, a explicat medieșeanul.

Din iulie până în septembrie

Mașina lui Daniel Moldovan este un microbuz Mercedes Sprinter model 2005. „Este o mașină spațioasă, foarte sigură, oferă condiții foarte bune de confort. Desigur, are și aer condiționat, ceea ce în trenurile românești nu prea găsești“, adaugă șoferul. În perioada următoare, Moldovan planifică programul și stațiile în care va opri. „Deocamdată este sigur că vom face cel puțin o oprire de 45 de minute, așa cum prevede și legea, în care călătorii vor putea servi masa“, a menționat el. Dacă toate merg conform planului, până la sfârșitul verii va face nu mai puțin de zece curse dus-întors, din 4 iulie (întoarcerea pe 12 iulie) și până pe 5 septembrie (întoarcerea pe 12 septembrie). Pentru a profita de răcoarea serii și a le oferi pasagerilor ocazia să ajungă la destinație odihniți, toate plecările din Mediaș se vor face la orele 20.00, iar întoarcerile, la orele 18.00. 

Rezervări la telefon

Înscrierile se fac cu cel puțin o săptămână înainte de data plecării. Medieșenii interesați să facă o rezervare îl pot contacta direct pe Daniel Moldovan la numărul de telefon 0742/979.069 sau pe online, pe Facebook, căutând „Transport Litoral Medias“, ori accesând direct www.facebook.com/vara2014.

Trenul - lent și scump

„Doar“ 11 ore și 53 de minute durează parcurgerea celor 584 km dintre Mediaș și Costinești, potrivit site-ului infofer.ro. De pildă, pe 4 iulie, trenul IR1932 pleacă din Mediaș la ora 1.24 și oprește la Dumbrăveni, Sighișoara, coboară spre Brașov și Valea Prahovei, apoi în Gara de Nord din Capitală, de unde pornește spre Fetești, Cernavodă, Constanța și Eforie. Sosirea la Costinești va fi abia la ora 13.17. Prețul unui bilet la clasa a II-a, pentru o singură persoană, este de 105 lei. Perechea trenului InterRegio către Mediaș pleacă din Costinești la 16.09 și călătoria durează 10 ore și 39 de minute, iar un bilet întreg la clasa a II-a costă alți 105 lei. Pentru călătoria dus-întors, SNCFR aplică o reducere, dar prețul final este de 190 de lei.
    Trimite prin e-mail