vineri, 30 mai 2014

Publicat la 5/30/2014 12:01:00 p.m. de Anonim

Proiectul european Jewel Model trece de la studii la fapte, prin realizarea unui nou plan de urbanism al zonei centrale

Proiectul european Jewel Model, derulat de la începutul anului 2013 de municipalitatea medieşeană, în parteneriat cu alte oraşe din Italia, Grecia, Bulgaria, Croaţia şi Albania, a depăşit faza de studii şi analiză şi este gata de acţiune. Concret, în circa două săptămâni vor fi prezentate concluziile analizelor legate de dezvoltarea zonei centrale a oraşului „Mediaş 750. Inima Transilvaniei. Strategii de revitalizare urbană“ şi va fi realizat un plan de urbanism al zonei centrale bazat pe rezultatele analizei. Tot la începutul lunii iunie vor începe cursurile de antreprenoriat dedicate viitorilor întreprinzători şi vor fi deschise Centrul de Urbanism şi Incubatorul de Afaceri în locaţia de pe strada Nicolae Iorga nr. 2.


Autor: Milu OLTEAN

Revitalizarea zonei centrale a oraşului, înfiinţarea unui „incubator de afaceri”, sprijinirea sectorului IMM, sprijin acordat tinerilor care doresc să pornească pe drumul antreprenoriatului. Sunt doar câteva dintre obiectivele pe care Mediaşul şi-a propus să le realizeze prin intermediul proiectului european Jewel Model, proiect în care oraşul nostru este partener alături de localități din Italia, Grecia, Bulgaria, Croaţia şi Albania. Practic, mai multe oraşe din sudul și estul Uniunii Europene, care se confruntă cu aceeaşi problemă - a necesităţii de revitalizare urbană a vechilor centre istorice, pe de o parte, şi de sprijinire a tinerilor dornici să înceapă o afacere pe cont propriu.

Analize amănunțite

Iar, după o perioadă în care au fost necesare studii şi analize temeinice pentru a ajunge la miezul problemelor, pentru a le compara şi pentru a găsi soluţii comune pentru toţi partenerii implicaţi în proiectul european, a venit şi vremea faptelor. Monitorul de Mediaş a stat de vorbă cu Vladimir Şargu, coordonatorul local al proiectului, care ne-a prezentat optimist ultimele noutăţi.


Momentul zero pentru centru

Termenul de „revitalizare“ a zonei centrale nu mai poate fi ignorat în condiţiile în care Mediaşul îşi doreşte ca zona sa centrală să se dezvolte, să fie un magnet pentru turişti, să fie un loc în care spiritul medieval al oraşului să-şi dea mâna în mod fericit cu vremurile actuale. Dar, pentru a se cunoaşte calea cea mai bună de urmat pentru dezvoltare, este necesar să fie cunoscut modul în care zona centrală a evoluat, s-a dezvoltat şi s-a transformat de-a lungul timpului, apoi, mai ales, care sunt punctele ei forte şi ce anume ar putea fi exploatat şi valorificat, ce anume ar pune mai bine în valoare întreg patrimoniul. În acest context, una din activităţile mari ale proiectului Jewel Model a însemnat analiza nevoilor arhitecturale, economice şi sociale ale centrului istoric din Mediaş, care va reprezenta baza strategiilor de revitalizare urbană. Analiza, rod al colaborării autorităţilor locale cu o firmă specializată în arhitectură medievală şi urbanism de la Bucureşti, s-a încheiat cu  o serie de concluzii, care vor fi comunicate în viitorul foarte apropiat. „Vorbim de o radiografie a zonei centrale a oraşului, de concluzii, recomandări pentru viitor. Concluzia generală este că zona centrală a oraşului este un mediu propice pentru dezvoltarea activităţilor din sfera industriilor de tipul cultural-creative. Centrul este o zonă în care trebuie să transpară vechile ocupaţii, care s-au desfăşurat aici începând încă din Evul Mediu, respectiv, meşteşuguri, care în ziua de azi sunt transformate în activităţi artizanale şi activităţi legate de artă plastică, arhitectură. Concluziile vor fi prezentate de către cei care au realizat această analiză, în viitorul foarte apropiat, într-o săptămână sau două. Analiza a fost realizată în colaborare cu o firmă specializată de la Bucureşti, iar în urma acestui studiu vom afla de la ce pornim şi care sunt recomandările echipei Jewel de la nivel local, dar în acelaşi timp şi care sunt ideile comune care transpar din aceleaşi analize efectuate în cazul tuturor partenerilor implicaţi în cadrul proiectului. Se va vedea că sunt situaţii actuale comune, dar şi paşi pe care-i vom urma pe direcţii comune. În zonele centrelor istorice din cadrul partenerilor Jewel există nişte probleme, transformări care sunt mai mult sau mai puţin pozitive, iar pentru a merge pe o direcţie pozitivă vom adopta nişte puncte de acţiune comune“, a precizat Şargu.

Vladimir ȘARGU | coordonator proiect: „Zona centrală a oraşului este un mediu propice pentru dezvoltarea activităţilor din sfera industriilor de tipul cultural-creative. Centrul este o zonă în care trebuie să transpară vechile ocupaţii, care s-au desfăşurat aici începând încă din Evul Mediu, care în ziua de azi sunt transformate în activităţi artizanale şi activităţi legate de artă plastică, arhitectură.“

Plan de urbanism

Urmare a acestei analize, care va fi prezentată public, dar şi în urma feed-back-ului primit, se va trece la realizarea unui model de plan de urbanism pentru zona centrală, o a doua acţiune mare din cadrul proiectului. Elaborarea planului de urbanism a început deja, pe baza datelor existente, şi va fi completat ulterior, după dezbaterea publică. Trebuie menţionat faptul că nicio decizie legată de zona centrală a oraşului nu va fi luată, dacă ea nu este dorită de populaţie. „Urmează să fie dezvoltat un model final, pe baza analizei efectuate, dar acest plan de urbanism nu va fi definitivat până nu va exista feed-back local. Indiferent cât de bune sunt sfaturile venite din afară, dacă ele nu sunt îmbrăţişate de comunitate, acestea nu vor avea niciun fel de apartenenţă la proiect şi vor apărea ca un proiect impus. De aceea, ne dorim să prezentăm concluziile analizei şi pe baza feed-back-ului primit şi, fără a ignora sfaturile din afară, să putem concepe un plan de urbanism de detaliu, pentru că vorbim doar de zona centrală, Piaţa Regele Ferdinand şi Piaţa George Enescu, care să fie îmbrăţişat şi de comunitate şi care să nu fie un model de genul «hai să schimbăm ceva, dar de fapt să nu se schimbe nimic». Este clar că vor trebui să se schimbe nişte lucruri, dar schimbarea trebuie să fie într-o măsură cât mai mare, nu doar acceptată, ci îmbrăţişată de comunitate“, este de părere Şargu. Modelul de plan de urbanism va fi prezentat la finele lunii iunie sau începutul lunii iulie. Pâna la prezentarea acestuia, vor avea loc o serie de întâlniri cu mai multe segmente de populaţie, oameni din comunitate, societatea civilă, întâlniri care vor avea loc în spaţiul de pe strada Nicolae Iorga nr. 2. 

Încep și cursurile de antreprenoriat

Jewel Model se desfăşoară pe două planuri importante, respectiv, dezvoltare urbană şi segmentul IMM. Ca şi o extensie a ceea ce a însemnat proiectul CREA.RE, Jewel Model va pune accentul pe organizarea de cursuri pentru viitorii antreprenori, care înfiinţează întreprinderi mici şi mijlocii, atât PFA, cât şi societăţi comerciale, care să aibă activităţi specifice industriilor cultural-creative, de la meşteşuguri, activităţi de artă plastică, arhitecţi, scriitori, orice activitate care în desfăşurarea ei de zi cu zi implică şi un element creativ-cultural. Pentru că municipalitatea medieşeană îşi doreşte ca acest proiect să fie integrat în planul de dezvoltare al microregiunii, se va pune accent foarte mare pe serviciile din domeniul turismului, care includ elemente din industriile cultural-creative, suveniruri, activităţi oferite către turişti, de tipologia de servicii de cazare, distracţie. „S-a realizat selecţia firmei care va face aceste cursuri, care ne dorim să înceapă chiar cu data de 1 iunie, dar până în momentul de faţă nu am reuşit o publicitate cuvenită pentru realizarea acestor cursuri. În mod cert, vor începe în viitorul foarte apropiat. Vor fi două grupe de cursanţi, în total 60 de oameni. Cursurile se vor desfăşura pe o perioadă de circa o lună, fiecare curs va conţine trei module: contabilitate, resurse umane şi marketing şi legislaţie. Cursurile sunt gratuite şi sunt deschise oricui îşi doreşte să înfiinţeze un IMM“, arată Vladimir Şargu. Planurile de viitor prevăd şi organizarea serviciului de consultanţă IMM, care va fi oferit celor care deja şi-au înfiinţat o astfel de firmă.

Centru de urbanism şi incubator de afaceri

Paşii proiectului Jewel Model au presupus şi amenajarea unui Centru de Urbanism, acesta găsindu-şi deja loc pe strada Iorga, acolo unde se vor ţine şi cursurile de antreprenoriat şi unde va avea sediul şi Incubatorul de Afaceri IMM. Locaţia este deja a amenajată, iar cu ocazia întâlnirii recente dintre oraşele înfrăţite cu Mediaşul a fost gazda unor seminarii şi discuţii deschise. „Pentru a încerca să clarifice cât mai mult din ceea ce înseamnă dezvoltarea urbană la nivel local, este necesară înfiinţarea unei locaţii în care să se poată dezbate, prezenta, colecta informaţii legate de ceea ce înseamnă dezvoltare urbană. Drept urmare, se înfiinţează acest Centru de Urbanism, care va avea exact adresa Incubatorului de Afaceri IMM, pe Nicolae Iorga nr. 2, locaţie care va funcţiona începând din iunie, tocmai cu scopul de a fi un liant între părerile membrilor comunităţii şi cei care au capacitate de decizie. Este vorba de un spaţiu foarte generos, cinci săli, spaţiu care va fi folosit atât pentru găzduirea de dezbateri publice cu cetăţenii şi întâlniri, cât şi pentru prezentarea de materiale video, foto, expoziţii“, anunță Şargu. 


Oportunități de parteneriat

În acelaşi timp, Incubatorul de Afaceri IMM se va axa, în prima fază pe organizarea de cursuri şi mai apoi pe consultanţă, dar activităţile se vor concentra şi pentru a-i aduce faţă în faţă pe antreprenorii medieşeni, cu posibili parteneri de afaceri din oraşele alături de care Mediaşul este partener în proiectul Jewel Model, sau din oraşele înfrăţite. „Ne dorim să fie şi un loc în care să se poată întâlni oameni de afaceri din Mediaş şi alţii din ţară, cât şi o colaborare cu reprezentanţi ai sectorului IMM din străinătate, care să vină la Mediaş, poate chiar din oraşele partenere, dar categoric din rândul oraşelor înfrăţite. Ulterior, pe baza unor parteneriate internaţionale, cu alte organizaţii asemănătoare din străinătate, sperăm ca aceste colaborări se vor concretiza fie cu export al produselor medieşene peste graniţe, fie cu prezenţa mai multor turişti în oraş“, conchide coordonatorul proiectului.

Teodor NEAMȚU | primar Mediaș: „Orice parteneriat într-un proiect european nu face decât să ne deschidă porţi şi să ne ofere şansa de a lucra împreună cu alte oraşe din Uniunea Europeană, pentru ca împreună să căutăm soluţii pentru problemele noastre. Jewel Model ne-a adus la aceeaşi masă de lucru cu parteneri din Italia, Grecia, Bulgaria, Croaţia şi Albania, care, asemeni nouă, doresc să revitalizeze zonele centrale ale oraşelor istorice, dar în acelaşi timp să dea şi un impuls educaţiei antreprenoriale, dezvoltării spiritului antreprenorial, îndeosebi în rândul tinerilor, cei care vor fi chemaţi să vină cu idei şi soluţii de dezvoltare în viitor. Orice decizie va fi rodul conlucrării şi dialogului dintre municipalitate şi comunitatea locală, pentru că sunt convins că ne dorim cu toţii ce e mai bine pentru Mediaş. Ne bucurăm pentru paşii parcurşi în cadrul proiectului Jewel Model şi avem încredere că îşi va arăta roadele pentru Mediaş.“
    Trimite prin e-mail