marți, 6 mai 2014

Publicat la 5/06/2014 04:11:00 p.m. de Anonim

Peste 4.000 de participanți la Transylvania Horse Show 2014 | FOTO

Concurenți și suporteri din 19 țări au participat, week-end-ul trecut, la Transylvania Horse Show, cel mai important concurs hipic internațional din România, care s-a desfășurat la Prod.


Autor: Aurelian LUNGU

Viorel Bubău, reprezentanul României, a câștigat, cu calul Arcitic, medalia de aur la Concurs Complet Internaţional (CCI 1*) în cadrul celei de-a patra ediții a Transylvania Horse Show, obținând 46,09 puncte. Locul doi la categoria CCI 1*, la o diferență de 14,56 puncte, a fost ocupat de reprezentanta  Franței - Lucie Bardin, care anul trecut a ocupat locul 3. Bubău, care a reprezentat România la Jocurile Olimpice în 2004, a câștigat și medalia de bronz, cu calul Selenna (64,01 puncte). 


Trei probe

CCI 1* este o etapă pregătitoare pentru Campionatele Balcanice ce vor avea loc în Bulgaria, la jumătatea lunii mai, ultima ediție a acestora desfășurându-se anul trecut la Prod. La această disciplină de Probă Completă concurenții profesioniști au avut de parcurs trei probe: dresaj, obstacole și cross-country. Pentru a fi în clasament, cuplul cal-călăreț a trebuit să parcurgă integral toate cele trei probe. În cadrul probei de dresaj care s-a desfășurat vineri și la finalul căreia nimeni nu a fost eliminat, cuplul cal-călăreț a trebuit să execute o serie de mișcări impuse, iar notele s-au dat pentru acuratețea execuției și supunerea calului. Punctul culminant a fost sâmbătă, prin proba de cross-country, la care concurenții și caii lor au avut de parcurs contra cronometru un traseu dificil, lung de 3.600 de metri, cu 39 de obstacole naturale precum șanțuri, bazine cu apă, bușteni și alte obstacole fixe, din lemn masiv. Acest traseu poate să devină extrem de periculos dacă calul și călărețul nu fac o echipă perfectă, o greșeală neremediată a unuia dintre parteneri putând duce la accidentări grave. Ultima probă s-a desfășurat duminică. Aici, concurenții au avut de sărit peste obstacole clasice unde se penalizează barele doborâte. Deoarece se desfășoară în a treia zi de concurs, după proba epuizantă de cross-country, această probă devine dificilă pentru cal și călăreț care, cu o zi înainte, au avut de parcurs o distanță mare cu o viteză crescută, aproape dublă față de cea atinsă la proba de obstacole. Dacă la proba de cross-country viteza pe care o atinge un cal este de 520 m/minut la obstacole viteza este de 350 m/minut. Câștigător este declarat cuplul care după cele trei probe a acumulat cele mai puține puncte de penalizare. Conform regulamentului internațional, un călăreț poate participa la acestă disciplină de Concurs Complet cu maxim trei cai, cu condiția să parcurgă integral toate cele trei probe. Concursul a fost organizat în colaborare cu Federația Ecvestră Română (FER) și Federația Ecvestră Internațională (FEI).


Cupa României la Concurs Complet - categoria Novici

La disciplina Cupa României la Concurs Complet - categoria Novici - Hunor Szabo, legitimat la clubul Romsilva, împreună cu calul Yavrum, au fost în fruntea clasamentului (60,43 puncte). Locul 2 a fost câștigat de Mihai Vajnar și calul Olympia de la clubul Agroturism (65,96 puncte), iar locul 3 de Călin Nemeș, cu calul Eros, reprezentând U Cluj (70,37 puncte).



Secțiune introdusă de anul acesta, Cupa României la Concurs Complet - categoria Novici se adresează cailor sau concurenților români în curs de afirmare, cu mai puțină experiență în competițiile ecvestre de probă completă. Traseul de cross-country pentru acestă probă măsoară 1.500 de metri și numără 17 obstacole naturale. Organizatorii au introdus această secțiune pentru a încuraja sportivii români să se îndrepte spre această disciplină deosebit de spectaculoasă, dar totodată foarte riscantă. „Este pentru prima oară când la Transylvania Horse Show organizăm Cupa României la Concurs Complet - categoria Novici și sunt foarte bucuros că la prima ediție am avut șase călăreți români și șapte cai înscriși. Anul acesta numărul concurenților români înscriși la toate disciplinele a crescut semnificativ față de anii trecuți. Acest lucru îmi dă speranța că, în curând, acest sport va redeveni tradiție în multe dintre familiile din România“ a declarat Mihnea Vîrgolici, organizatorul și inițiatorul Transylvania Horse Show.



România s-a descurcat bine și la Cupa pentru Studenți

Cupa la Concursul Internaţional Universitar, „Cupa Naţiunilor pentru Studenţi“ (AIEC Student Riders Nation Cup - România 2014) a fost câștigată de Marcia Dominicus din Olanda. Medalia de argint a fost primită de către Tori Dicson din Irlanda, iar bronzul i-a revenit studentei Katharina Wilding din Austria. La echipe, aurul a fost câștigat de Irlanda, bronzul a fost câștigat pentru prima dată de o echipă a României - formată din călăreții Cristian Alexandru Ceaușescu, Raul Eugen Ilioi și Lorand Janos Cibi. Bronzul a revenit echipei internaționale formată din Marcia Dominicus (Olanda), Johanna Hammel (Austria) și Jocelin Lillienau (Suedia). Concursul Internaţional Universitar este organizat în colaborare cu Association International des Etudiants Cavaliers (AIEC), cea mai mare asociaţie de acest gen din lume. La această secţiune studenţi din toată lumea au concurat la două probe: dresaj şi sărituri obstacole. Transylvania Horse Show a primit premiul „Concursul anului“ pentru ediţiile 2011 şi 2012 din partea AIEC (Association Internationale des Etudiants Cavaliers).


Eveniment de marcă

Transylvania Horse Show se desfăşoară în satul Prod, comuna Hoghilag, recomandat de ghidul „Lonely Planet“ ca unul dintre primele locuri din Europa unde să călăreşti în vacanţă, și este organizat de Cross-Country Farm cu sprijinul Federaţiei Ecvestre Române și al Federaţiei Ecvestre Internaţionale. Federația Ecvestră Internațională a fost reprezentată de delegatul tehnic, Andrew Griffiths, din Marea Britanie, iar arbitrul belgian Michel Van Gerwen a fost președintele juriului.


Mai multe fotografii pe facebook.com/MonitoruldeMedias!
    Trimite prin e-mail