marți, 6 mai 2014

Publicat la 5/06/2014 10:35:00 a.m. de Anonim

(P.E.) Theodor Stolojan: România are nevoie de oameni profesionişti, puternici şi incoruptibili în Parlamentul European

Domnule Stolojan, sunteţi primul pe lista Partidului Demorat Liberal la alegerile europarlamentare. Care sunt motivele care v-au determinat să candidaţi pentru un nou mandat?
Candidez la alegerile europarlamentare pentru că România are nevoie de oameni profesionişti, puternici şi incoruptibili pentru a-i reprezenta interesele la Bruxelles. Partidul Democrat Liberal vine în faţa românilor cu o echipă de oameni bine pregătiţi care au dovedit că pot face performanţă în domeniile lor de activitate. Îmi doresc ca modelul european să devină o realitate pentru fiecare cetăţean român şi în fiecare casă. Europa este o realitate concretă pe care trebuie să o simțim și acasă și în școli și pe șosele, în spitale sau la pompa de benzină. România are la dispoziție, în perioada 2014-2020, fonduri europene în sumă de 39,9 miliarde euro, precum și reglementări europene care pot schimba în bine viața noastră.


Guvernul Ponta e INCAPABIL SĂ ATRAGĂ FONDURI EUROPENE

Ce ar trebui să facă România ca să absoarbă mai mulţi bani de la Uniunea Europeană?
În primul rând, România trebuie să fie guvernată de oameni care să lucreze în folosul românilor şi nu în interesul baronilor locali. România are nevoie de profesionişti capabili să redacteze și să implementeze o strategie de atragere a fondurilor europene pe care să o înainteze Comisiei Europene. Strategia guvernului actual pentru utilizarea fondurilor europene a fost respinsă ca proastă de către Comisia Europeană de trei ori până în prezent, ultima oară în ianuarie 2014.
Contrar promisiunilor guvernării PSD-PNL, de a realiza un grad de absorbţie de 50% la fondurile pentru coeziune, la sfârșitul anului 2013 România a absorbit numai 5,1 miliarde de euro din 19,2 miliarde de euro alocate, deci numai 26,6%. Prin urmare, în perioada 2014-2015, în care se mai pot folosi fonduri în contul celor alocate în exerciţiul financiar 2007-2013, ţara noastră trebuie să absoarbă 14,1 miliarde de euro. Din nefericire, guvernarea PSD-PC-UNPR-UDMR nu se dovedește capabilă să absoarbă acești bani pentru România.

60 DE RAPOARTE PDL, 38 PSD ȘI PNL

În calitatea dvs. de vicepreşedinte al celei mai importante comisii a Uniunii Europene, Comisia pentru probleme economice și monetare în Parlamentul European, care au fost principale dvs. realizări?
Cea mai importantă activitate pe care un eurodeputat o desfăşoară în Parlamentul European este aceea de raportor al Uniunii Europene, ceea ce înseamnă să conduci activitatea privind un raport al Parlamentului European asupra unei probleme. Noi, eurodeputații PDL, am elaborat 60 de rapoarte, aproape dublu faţă de europarlamentarii PSD şi PNL la un loc. Unul dintre cele mai importante rapoarte pe care le-am coordonat a devenit astăzi principalul instrument împotriva fraudei şi evaziunii fiscale, este programul Fiscalis 2014-2020. Oprirea evaziunii şi a fraudei fiscale, precum şi planificarea fiscală agresivă au devenit priorităţi în cooperarea dintre autorităţile locale ale statelor membre.
De asemenea, am peste 90 de intervenţii în sesiunile plenare în care m-am concentrat asupra apărării intereselor romanilor şi aş aminti intervențiile cu privire la presupusa invazie a românilor în alte state membre de la 1 ianuarie 2014 sau cele referitoare la abordarea echilibrată a măsurilor de combatere a schimbărilor climatice. UE trebuie să îşi asume un rol de lider în această direcţie, dar cu un pas înainte, nu cu doi, nu cu trei, pentru că, dacă Rusia, China, SUA nu răspund şi ele în aceeaşi manieră, atunci costurile generate de această politică europeană practic scot din Europa industriile consumatoare de energie, făcându-le necompetitive. De asemenea, am susţinut şi voi susţine în continuare politica de integrare a Republicii Moldova în Uniunea Europeanî. Un pas important în această direcție am reușit odată cu liberalizarea vizelor pentru cetăţenii moldoveni. Având în vedere amenințarea permanentă la adresa securității Republicii Moldova, acționăm ca Republica Moldova să semneze în cel mai scurt timp Acordul de Asociere cu UE.

CEA MAI BUNĂ ECHIPĂ PENTRU EUROPA
SINGURUL partid care are un Sibian pe loc eligibil pe termen mediu

Pe finalul acestui interviu, domnule Stolojan, ce le transmiteti medieşenilor cu privire la alegerile din 25 mai?
Medieşenii sunt cetăţeni care apreciază valorile de dreapta şi am încredere că pe 25 mai vor merge la vot şi vor pune ştampila pe lista Partidului Democrat Liberal pentru că  avem cea mai bună echipă pentru Europa. Noi venim în fața dvs. cu profesioniști cu experiență, ceilalţi vă propun rude şi prieteni. Un alt motiv pentru care medieşenii ar trebui să îşi îndrepte votul către Partidul Democrat Liberal este acela că pe lista noastră, cu şanse certe să ajungă în legislativul european, se află un sibian serios şi profesionist, în persoana Danielei Cîmpean. Ea face echipă bună şi implicată cu Raluca Turcan, cu Teodor Neamţu. De aceea, merită să votaţi să trimitem în Parlamentul European cei mai valoroşi candidaţi. România are nevoie de cei mai buni profesioniști să îi apere interesele.

Daniela CÎMPEAN (stânga) și Raluca TURCAN (dreapta)
    Trimite prin e-mail