marți, 6 mai 2014

Publicat la 5/06/2014 01:00:00 p.m. de Anonim

Pasiune pentru fotbal! Cupa „Gloriile Hoghilagului“ a stârnit nostalgii

Foști și actuali jucători de fotbal din Hoghilag s-au întrecut într-un meci demonstrativ pentru Cupa „Gloriile Hoghilagului“. Cu aceeași ocazie, a fost expus un panou cu fotografii și un scurt istoric al fotbalului în Hoghilag, iar participanților li s-au înmânat diplome de onoare.


Autor: Aurelian LUNGU

Evenimentul a avut loc chiar în duminica Paștelui, pe 20 aprilie, cu implicarea domnilor Nicolae Lazăr, Ioan Marcos, Teodor Lup și Ioan Stoica. „Pasiunea pentru sportul cu balonul rotund manifestată de către tinerii Hoghilagului este intensă și ea datează de generații întregi în comuna noastră. Datorită acestui fapt, la începutul anilor ‘50 a luat ființă prima echipă care a evoluat la noi, cu mult înaintea altor localități“, se mândrește primarul Cornel Puica.

Calificați în finala pe regiune

„Spicul“ Hoghilag avea în componență o mulțime de fotbaliști talentați și dornici de afirmare. Printre aceștia s-au numărat: Vasile Deac (Chilică) - care nu doar juca bine, dar făcea și un adevărat spectacol pe teren, spre deliciul spectatorilor, Ioan Toduț (Cototitorul), Miron Dudaș, Ironim Marcos, Ștefan Gligor (Figura), Zaharie Mușoi (Ciurilă). Ca o încununare a talentului și a perseverenței de care a dat dovadă, echipa anilor 1950 s-a calificat în finala Cupei Regiunii Brașov, finală pe care a pierdut-o dramatic în fața echipei Dârlosului. Echipa din Hoghilag a fost descalificată pe motive tehnice, din cauza depășirii limitei de vârstă a unui jucător.

Meciurile "Avântului" se jucau pe vechiul teren,
aflat în vecinătatea căii ferate

„Avântul“ spre „Glorie“

În anii ’60, echipa se relansează sub denumirea de „Avântul“ Hoghilag, având și de această dată în componența ei jucători extrem de talentați, precum: Zaharia Stanciu, Martin Kutesch, Lucian Degan, Ioan Marcos, Eugen Blaga sau Octavian Bârsan. Meciurile de fotbal se desfășurau pe vechiul teren aflat în vecinătatea căii ferate, spre pășune, așa după cum se vede și într-o fotografie realizată în 1961. Începând din anul 1965, fotbaliștii din Hoghilag se grupează sub denumirea „Gloria“, nume pe care echipa îl va purta aproape patru decenii de succese și satisfacții deosebite. Foștii sportivi își amintesc și acum cu plăcere de amicalul disputat pe 2 iunie 1971 cu Gaz Metan Mediaș, pe atunci în eșalonul național secund. Medieșenii i-au învins cu 4-2. Dar nu a fost singura întâlnire dintre cei din Hoghilag și echipele de top ale Mediașului. Unele meciuri s-au disputant chiar pe terenul „Gloriei“, oferindu-le satisfacții iubitorilor fotbalului de calitate. 

În 1971, fotbaliștii din Hoghilag au jucat un amical cu Gaz Metan Mediaș.
Componența echipei „Gloria“ Hoghilag (de la stânga la dreapta):
Deac Ilarie, Grădinar Viorel, Blaga Eugen, Puica Cornel, Lup Viorel,
Bârsan Octavian, Lup Teodor, Stângaciu Ciprian, Vițelar Nicolae,
Diac Vasile, Marcos Ioan, Puica Marcel

O altă fotografie realizată la Hoghilag după un meci disputat cu medieșenii.
În echipament alb (din dreapta sus): Grădinar Viorel, Lup Viorel,
Ursu Virgil, Goloșoiu Mihai, Harbădă Dan, Bobu Ioan,
Lup Teodor, Matei Ioan, Gligor Ioan, Harbădă Lucian, Barabas Petru

Tradiția merge mai departe

În cele patru decenii de existență, „Gloria“ Hoghilag a dat țării jucători de valoare precum Liviu Grădinar (Gaz Metan Mediaș), Lucian Harbădă (Gaz Metan Mediaș, Poli Timișoara) sau Traian Bendorfean (Gaz Metan Mediaș, A.S.A Tg. Mureș). Echipa locală se numește, din 8 martie 2001 și până în prezent, „Voința“ Hoghilag. Ea activează în Liga a V-a, seria II Mediaș, unde „bate“ aproape tot ce prinde. În ultima lună, cei din Hoghilag au consemnat trei victorii din tot atâtea partide: 4-3 cu „Recolta“ Boian, 5-0 cu „Arsenal“ Dîrlos și 4-3 cu „Dacia“ Ațel.

Componența echipei „Voința“ Hoghilag în 2001 (din stânga sus):
Blaga Cătălin, Balan Cristian, Butnariu Florin, Coldea Răzvan,
Iorgache Costel, Costea Vasile, Savu Vasile, Câmpeanu Răzvan,
Costea Marius, Costea Florin, Tudora Gheorghe, Balan Claudiu,
Toduț Ioan, Toduț Daniel, Tudora Marinel, Radu Florin, Nicula Damian
    Trimite prin e-mail