vineri, 9 mai 2014

Publicat la 5/09/2014 10:31:00 a.m. de Anonim

O zi regală la Copşa Mică | FOTO

Principele Nicolae al României a participat la ceremonia de dezvelire a unui bust al bunicului său, Regele Mihai I, la Copşa Mică. Alteța Sa Regală le-a urat copșenilor ca oraşul lor să-şi găsească drumul către dezvoltare şi prosperitate.


Autor: Milu OLTEAN

În apropierea Zilei Regalităţii, orășelul din inima ţării a reuşit să creeze un adevărat arc peste timp printr-un eveniment emoţionant, un omagiu adus personalităţii Regelui Mihai al României, prin dezvelirea unui bust al acestuia pe aleea centrală a oraşului. Momentul a fost cu atât mai intens prin faptul că a beneficiat de prezența Alteței Sale Regale Principele Nicolae. Slujba religioasă a fost oficiată de ÎPS Laurențiu Streza, Mitropolitul Ardealului.


Personalitate controversată

„Un popor care nu îşi cunoaşte istoria este ca un copil care nu îşi cunoaşte părinţii“, spunea Nicolae Iorga. Istoria se scrie în documente şi prin fapte, iar dincolo de ele îşi fac loc emoţia şi caracterele puternice, care-şi pun amprenta pe anumite momente. Istoria cerne, dar nu uită, iar întâlnirea faţă în faţă cu istoria este întotdeauna fascinantă. Dincolo de controverse şi contestatari, Regele Mihai al României este parte din istoria zbuciumată a neamului, o personalitate care a fost şi este în ochii multor români echivalentul demnităţii. „M-a întrebat cineva de ce punem o statuie a Regelui Mihai în centrul acestei alei… alee, de altfel, dedicată personalităţilor care au trecut prin Copşa. M-a întrebat: eşti monarhist? Şi am spus: nu sunt monarhist. Sunt român şi pe statuie scrie «Rege al românilor»“, a explicat Daniel Tudor Mihalache, primarul din Copşa Mică.


„Trăiască Regele!“

Nu-i puţin lucru să le oferi cetăţenilor unui mic oraş momente de bucurie şi mândrie, iar dezvelirea bustului Regelui Mihai I va marca, cu siguranţă, ziua de 5 mai 2014 în istoria urbei. Dimineaţa a plouat niţel, dar spre orele prânzului, atunci când emoţiile se simţeau mai abitir peste tot în zona centrală, acolo unde pregătirile pentru eveniment erau în toi, picurii de ploaie s-au oprit. Locul s-a animat rapid de invitaţi, oficialităţi locale, primari din oraşele şi comunele învecinate, oficiali de la judeţ, preoţi, dar şi de numeroşi copşeni veniţi să-l vadă pe Principele Nicolae, aşteptat la ceremonia de dezvelire a bustului ultimului şef de stat în viaţă din perioada celui de-al Doilea Război Mondial. Înaltul oaspete a sosit relaxat, fără girofar şi fără mare pompă aşa cum preferă politicienii zilelor noastre, şi a primit cu zâmbetul pe buze o cocardă tricoloră. Vizibil emoţionat, poate şi de mulţimea de copşeni cu steguleţe tricolore în mâini, tânărul de viță nobilă s-a apropiat, alături de primarul Mihalache, de bustul Regelui, acoperit cu o pânză albă. S-a intonat „Deşteaptă-te, române“, iar mai apoi în eter s-a înălţat „Trăiască Regele“, moment în care sclipiri de lacrimi au jucat în ochii unor participanţi mai vârstnici.


Un act de curaj şi reparaţie istorică

Peste alte câteva clipe, edilul şi Principele Nicolae au dezvelit statuia, moment primit cu aplauze de toţi cei prezenţi. Chiar dacă încă învaţă limba română, tânărul Principe nu s-a sfiit să citească un mesaj în faţa celor prezenţi. „Dragi copşeni, vă mulţumesc pentru invitaţia de a participa la dezvelirea bustului bunicului meu, Regele Mihai I, în localitatea voastră. Este o bucurie pentru mine că Regele nostru este, din nou, onorat de o localitate a ţării noastre. Ridicarea acestui bust reprezintă un act de curaj şi de reparaţie istorică, pentru care vă felicit. Mulţumesc sculptorului Ioan Cândea că şi-a pus priceperea şi talentul în folosul acestui proiect, care va rămâne în istorie. Lucrarea va rămâne în memoria familiei mele ca primul moment public dedicat Majestăţii sale, din zona Sibiului. Suntem acum în apropierea zilei de 10 Mai, sărbătorirea dinastiei române, şi cu această ocazie doresc să vă transmit un sincer «La mulţi ani!» şi sper ca oraşul dumneavoastră să-şi găsească drumul către dezvoltare şi prosperitate“, a rostit emoţionat Principele.


Emoţie şi bucurie

Apăsat de încărcătura evenimentului a fost şi primarul Daniel Tudor Mihalache, cel care a fost iniţiatorul proiectului. Pe de altă parte, acesta s-a arătat bucuros că a avut ocazia să le ofere concitadinilor un monument de care să fie mândri. „Emoţiile au fost foarte mari. I-am simţit la fel de emoţionaţi pe toţi copşenii strânşi în jurul meu. A fost dorinţa noastră să facem un efort şi să terminăm această statuie pentru ca şi Regele să se poată bucura de ea. Am ales ca Regele Mihai să fie îmbrăcat în uniforma de mareşal, fiind ultimul mareşal al Armatei Române, ultimul şef de stat din perioada celui de-al Doilea Război Mondial şi printre puţinii mareşali ai lumii. Cred că prin fapta noastră, prin efortul Consiliului Local şi al comunităţii locale de a finanţa şi executa această statuie, prin munca cu mintea, cu talentul şi cu braţul a profesorului Cândea, am reuşit să împodobim oraşul, să le aducem o bucurie oamenilor, invitaţilor la acest eveniment, dar mai ales Majestăţii Sale Regale“, a apreciat Mihalache.


Un vis devenit realitate

Statuia din Copşa Mică este creaţia sculptorului sibian Ioan Cândea şi îl reprezintă pe Regele Mihai la vârsta maturităţii, îmbrăcat în uniformă de mareşal. Artistul spune că şi-a dorit de mult să ajungă să realizeze un bust al Regelui Mihai, personalitate care l-a fermecat după ce a avut ocazia să viziteze domeniul regal de la Săvârşin. „Cu ani în urmă, am vizitat domeniul de la Săvârşin, am avut norocul să fie cineva în preajmă şi aşa am ajuns să văd în totalitate camerele, încăperile, şi am rămas profund impresionat. Din vremea respectivă, mi-am propus să realizez un bust al Regelui Mihai. Am avut aşa un «feeling» în momentul respectiv faţă de personalitatea dânsului şi uite că s-a materializat acest gând. Iniţiativa a venit din partea domnului primar Mihalache, dânsul are un plan mai amplu în ceea ce priveşte această alee. Realizarea acestei lucrări a fost o provocare extraordinară. Când mi s-a spus despre ce e vorba, credeţi-mă că am avut un fior în tot corpul. Mi-am zis că trebuie să dau tot ce se poate mai bun, pentru că este vorba de o persoană în viaţă, o personalitate pe care foarte mulţi români o respectă“, a declarat artistul, care a primit aplauze şi ovaţii la scenă deschisă din partea asistenţei.


Aleea celebrităţilor

Amplasarea bustului Regelui Mihai I la Copşa Mică, pe aleea centrală a oraşului, face parte dintr-un plan mai amplu al primarului Daniel Tudor Mihalache, care alături de Consiliul Local a decis ca locul respectiv să le fie dedicat personalităţilor care au trecut prin orășel. În capătul aleii se găseşte Casa Ciortea, unde se desfăşurau în trecut tabere de creaţie şi despre care se spune că ar fi fost chiar casă de vânătoare a Casei Regale. „Pentru acest eveniment am luat ca reper ultima vizită a Regelui Mihai, din 1992, atunci când s-a oprit şi la Copşa Mică, şi am spus că, dacă această alee va fi dedicată personalităţilor, este bine să începem cu cea mai mare personalitate în viaţă şi aceea este Regele Mihai. Ne-am şi grăbit puţin, am decalat cu un an de zile proiectul, pentru ca şi el să se poată bucura de această statuie. Munca întreagă cred că a fost de circa un an şi jumătate şi a presupus o parte de corespondenţă cu Casa Regală, acolo unde ne-am anunţat intenţia, după care a urmat partea efectivă de muncă la statuie şi tot ce a presupus aceasta, documentare şi execuţie, la care se adaugă multe, multe ore petrecute de profesorul Cândea, care este un artist adevărat“, a conchis Mihalache.


Succesiunea la tron, o problemă indecisă

Principele Nicholas Michael de Roumanie Medforth-Mills are 29 de ani, este al treilea pe linia de succesiune la tronul României şi până acum doi ani a trăit în Marea Britanie. S-a născut pe 1 aprilie 1985, la Meyrin, în Elveția. Este fiul Principesei Elena a României (n. 15 noiembrie 1950) și al profesorului doctor Robin Medforth-Mills (n. 8 decembrie 1942 - d. 2 februarie 2002). Cu ocazia împlinirii vârstei de 25 de ani, a primit titlul de Alteță Regală și Principe al României. În prezent, Principele Nicolae este al treilea în ordinea de succesiune la tronul României, după mătușa sa, ASR Principesa Moștenitoare Margareta a României, Custode al Coroanei României (n. 1949), și după mama sa, ASR Principesa Elena a României (a doua fiică a Regelui Mihai și a Reginei Ana) (n. 1950). Aceasta, conform ultimului Statut regal, cel din 2007, un act cu însemnatate eminamente simbolică, în absența aprobării Parlamentului, prin comparație cu Legea vechiului Statut din 1884, pe care încearcă să îl înlocuiască. În schimb, conform ultimei Constituții regale democratice, cea din 1923, Nicolae este exclus de la succesiune.

Destin de principe

ASR Principele Nicolae al României a acordat autografe, luni, la Sibiu, cu prilejul lansării volumului „Drumul spre casă. Filip-Lucian Iorga în dialog cu Principele Nicolae al României“, apărut la editura Curtea Veche Publishing. Pornind de la amintirile Alteţei Sale Regale şi apelând la documente, fotografii, obiecte personale, dar şi lucruri ce fac parte din Colecţia Regală, unele dintre ele prezentate în premieră, cartea vorbeşte despre copilăria şi adolescenţa ASR Principelui Nicolae al României, despre studiile şi experienţa comunitară, despre primele sale călătorii și expediții, sporturile extreme pe care le practică, interesele şi activităţile întreprinse în folosul țării noastre.
    Trimite prin e-mail