joi, 29 mai 2014

Publicat la 5/29/2014 07:00:00 a.m. de Anonim

O şansă pentru viaţă. Sunt dispuși medieșenii să doneze sânge?

Medieşenii sunt invitaţi să doneze sânge în cadrul Caravanei „O şansă pentru viaţă“, care va ajunge în această primăvară în zeci de oraşe din România. Astăzi se va organiza o sesiune mobilă de donare de sânge în Piaţa Regele Ferdinand 1.


Autor: Alex PÎNTEA

Asociația React și Vodafone România, împreună cu Crucea Roșie Subfiliala Mediaș și I Love Mediaș, organizează o sesiune mobilă de donare de sânge. Această sesiune face parte din caravana „O șansă pentru viață“, caravană ce va ajunge în această primăvară în 20 de orașe din România. „Sângele recoltat va fi folosit pentru pacienții cu arsuri grave sau cei care sunt supuși unor operații complexe, pentru bolnavii de leucemie și pentru victimele accidentelor rutiere. Prin cei 450 mililitri recoltați de la un singur donator, până la trei victime pot fi ajutate să se recupereze“, susține Luminiţa Zgăbei, coordonatorul filialei locale a Crucii Roşii. Evenimentul are loc astăzi în Piața Regele Ferdinand, între orele 8.00-15.00.

În centrul istoric

Luminița ZGĂBEI
Toţi medieșenii care îndeplinesc condițiile minime pentru a fi donatori sunt așteptați să doneze sânge benevol, fără bonuri valorice, în unitatea mobilă care va fi amplasată în Piața Regele Ferdinand. Orice posibil donator trebuie să fie sănătos și să îndeplinească mai multe condiții. Astfel, medieșenii trebuie să aibă vârsta cuprinsă între 18 și 60 ani, greutatea între 50 și 100 kilograme - femeile și între 60 și 100 kg - bărbații. De asemenea, trebuie să nu fi suferit în ultimele luni intervenții stomatologice sau chirurgicale, să nu aibă sau nu fi avut următoarele boli: hepatită de orice tip, TBC, sifilis, malarie, epilepsie, bruceloză, ulcer, diabet zaharat, boli de inimă, boli de piele, miopie peste (-)4 dioptrii, iar femeile să nu fie însărcinate, în perioada de lăuzie sau în perioada menstruală.

Recomandări pentru donare

Înainte de donare, medicii recomandă consumarea unei căni cu ceai sau cafea, un mic dejun puțin consistent cu legume, fructe, dar fără multe proteine și grăsimi. De asemenea, nu se fumează cu o oră înainte și după donare. În urma donării, sângele donatorului este împrospătat, imunitatea organismului crește, riscurile de paralizie și de accident vascular se reduc cu aproximativ 30 la sută. Până în prezent, în cadrul programului au fost recoltați mai mult de 50.000 de litri de sânge, care au salvat peste 150.000 de vieți omenești.


În ce măsură au donat sau sunt dispuşi medieşenii să doneze sânge, aflaţi din raidul-anchetă realizat de reporterul Monitorului.

G.P., medic
„Am mai donat sânge, am avut o soră suferindă. Acum deja am altă vârstă, alte boli, nu mai donez”.

T.S., muncitor
„Da, am donat sânge de mai multe ori. Acum nu ştiu dacă se mai poate să donez”.

I.R., muncitor
„Am mai donat sânge pentru colegi. Nu mi-e teamă, am donat de multă vreme, de treizeci de ani”.

A.P., secretară
,,Nu am încercat, nu am fost chemată, dar dacă este nevoie, de ce nu. Dacă este vorba să donăm pentru a face un bine, cum să nu’’.


Situaţia actuală

România se află pe ultimele locuri în Europa la capitolul donării de sânge. În medie, pe an, doar 1,7 la sută din populaţia adultă donează sânge. Privind în urmă, cel mai fericit an a fost 2005, cu 180.960 de litri de sânge colectaţi. Anul următor a înregistrat o scădere drastică, iar în 2007 doar 66 la sută din totalul de cereri de unităţi sangvine lansate de spitalele romăneşti au primit răspuns pozitiv. Lansat în anul 2008, programul „O şansă pentru viaţă“ a contribuit la informarea corectă a publicului cu privire la nevoia de sânge pentru transfuzii a sistemului medical românesc. Astfel, în cadrul programului au fost organizate campanii de informare şi de conştientizare a populaţiei privind importanţa donării de sânge, o campanie naţională de informare a medicilor de familie despre donarea de sânge, a fost realizat un studiu naţional de evaluare a potenţialului de fidelizare a donatorilor tineri şi au fost mobilizaţi mai mult de 100.000 de donatori, îmbunătăţind stocurile Institutului Naţional de Hematologie cu peste 50.000 de litri de sânge.
    Trimite prin e-mail