luni, 12 mai 2014

Publicat la 5/12/2014 03:00:00 p.m. de Anonim

Medieșeni în vizorul Securității

Casa Gazelor Naturale va găzdui, la sfârşitul săptămânii, lansarea volumului „Speranţe pe cartelă“, coordonat de jurnalistul Mircea Hodârnău.


Autor: Alex PÎNTEA

Mircea HODÂRNÂU
Cartea spune povestea a patru tineri medieșeni care au avut curajul să se ridice împotriva regimului condus de Nicolae Ceauşescu. Curajul lor i-a dus direct în atenția Securităţii, cei patru fiind anchetaţi sub acuzaţia de propagandă şi acţiuni împotriva orânduirii socialiste şi riscând o condamnare între 5 şi 15 ani de închisoare. „După mai mulți ani de la evenimente, am avut plăcerea să îi cunosc personal pe o parte din participanții la acest act de curaj. Cu Radu, Horațiu și Dan m-am întâlnit în studiourile celor două posturi de radio locale, Radio Mediaș 725 și Radio Ring, unde cei trei au realizat emisiuni de popularizare a muzicii rock și jazz, iar pe Laci l-am cunoscut prin intermediul fratelui meu, care i-a fost coleg de muncă și prieten“, povestește Hodârnău.

Efort de echipă

Cartea a fost editată sub egida Asociaţiei Culturale „Mediaşul Nostru“. „La carte am colaborat cu trei dintre protagoniștii subiectului, cu George Sava, absolvent al primei promoții de ziariști de la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, Universitatea București, și cu Oana Ionel (Demetriade) și Mihai Demetriade, istorici și cercetători acreditați în cadrul Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securităţii. George Sava a lucrat la «România liberă», secția politică internă, până în 1999, când s-a stabilit la Montréal. Momentan este proprietarul ziarului de limbă română „Pagini românești“ din Canada. Mihai Demetriade este persoana care a descoperit dosarul medieșenilor în arhivele CNSAS“, a mai dezvăluit coordonatorul volumului. Lansarea va avea loc pe 17 mai, începând cu ora 12.00. Intrarea este liberă.
    Trimite prin e-mail