joi, 15 mai 2014

Publicat la 5/15/2014 08:07:00 a.m. de Anonim

Bombă la Gospodăria Comunală! Fostul director și doi consilieri locali, în atenția DNA

Doi consilieri municipali ai Partidului Social-Democrat şi fostul director al Gospodăriei Comunale sunt cercetaţi penal după ce au pus mâna pe banii plătiți din bugetul local pentru un pachet de acțiuni la societatea de drumuri. DNA a acționat împreună cu SRI și Direcția Operațiuni Speciale pentru a da de urma banilor.


Autor: Alex PÎNTEA

Direcția Națională Anticorupție a pus în mişcare acţiunea penală şi a instituit controlul judiciar împotriva a doi consilieri social-democrați, Teodor Plopeanu şi Ilie Laţa, respectiv a lui Ioan Şerban, fost director general al societăţii Gospodăria Comunală. Aceştia sunt cercetaţi pentru abuz în serviciu şi conflict de interese.

Ilie LAȚA
Tranzacție sub semnul întrebării

Conform unui comunicat emis de DNA, în perioada 2012-2013, reprezentanţii societăţii Gospodăria Comunală au notificat în repetate rânduri Consiliul Local Mediaș despre situația economică dificilă în care se află societatea, ajunsă în imposibilitate de a-şi plăti furnizorii, angajaţii şi datoriile faţă de bugetul de stat. „Reprezentanţii societăţii au atras atenţia că această situație este cauzată, în mare parte, de  Consiliul Local Mediaș care nu a putut asigura volumul de lucrări stabilit prin contract. În perioada respectivă, acţionar majoritar la Gospodăria Comunala era Consiliul Local Mediaş şi Asociaţia GOSCOM, care deţinea 19,22% acţiuni. În ședința sa din 25 noiembrie 2013, Consiliul Local a decis achiziţionarea pachetului aparţinând Asociaţiei GOSCOM, contra sumei de 696.034 lei. Acesta lucru s-a întâmplat pofida faptului că deja Consiliul deținea o majoritate confortabilă în acţionariatul societăţii, iar cumpărarea acţiunilor nu aducea niciun beneficiu“, se arată în documentul citat.

Bani cu dedicaţie

Asociaţia GOSCOM a ascuns componența acționariatului, având în vedere că nici măcar președintele Consiliului de Administrație nu cunoștea adevărata structură. „Cei direct interesaţi de realizarea procesului de cesiune şi intrarea banilor în contul Asociaţiei GOSCOM erau consilierii Laţa Ilie şi Plopeanu Teodor. După realizarea cesiunii la data de 30.12.2013, Şerban Ioan, în calitate de preşedinte şi acţionar majoritar al Asociaţiei GOSCOM, a efectuat din contul Asociaţiei alimentat de către Consiliul Local Mediaş un transfer bancar de 597.193,21 lei din contul Asociaţiei în contul său de economii. Ulterior, banii au fost împărţiţi astfel, la data de 10.01.2014 a transferat 104.000 lei în contul lui Laţa Ilie cu explicaţia «suma datorată», la data de 10.01.2014 au fost alimentate conturile asociaţilor GOSCOM care sunt evidenţiaţi nominal în Registrul acţionarilor, transferurile reprezentând contravaloarea acţiunilor deţinute de aceştia, iar la data de 14.01.2014 a transferat 52.000 lei în contul lui Plopeanu Teodor, cu explicaţia «restituire obligaţii»“, menționează procurorii anticorupție.
    Trimite prin e-mail