vineri, 16 mai 2014

Publicat la 5/16/2014 03:21:00 p.m. de Anonim

Andrei Roman, înotătorul de aur

Andrei Roman a reuşit o nouă performanţă de excepţie la Balcaniada desfăşurată în Grecia. Andrei a câştigat titlul balcanic la proba de 100 de metri bras, la care a adăugat alte trei medalii de argint şi bronz. La începutul lunii trecute, acesta a făcut legea la campionatele naţionale de înot seniori şi juniori desfăşurate la Bacău. Sportivul se pregăteşte pentru Olimpiada de tineret care va avea loc în această vară în China.


Autor: Alex PÎNTEA

Talentul dublat de multă muncă şi o voinţă de fier aduce întotdeauna performanţă. Miile de ore de antrenament, dorinţa de a fi cel mai bun, de a obţine un timp mai bun, iar la final - succesul. Aşa se poate rezuma povestea lui Andrei Roman, înotătorul medieşean care scrie istorie la competiţiile la care participă şi care de 11 ani şi-a dedicat viaţa acestui sport.

Avea potenţial

Legătura dintre Andrei şi înot începe pe când acesta avea doar câţiva ani şi mergea alături de familie la ştrandul de la Ocna Sibiului. Acolo l-a învăţat tatăl său să înoate, iar mai apoi a continuat să înveţe la clubul „Delfinul“ din Mediaş, unde profesoara Despina Pelger i-a remarcat potenţialul şi i-a sfătuit pe părinţi să-l sprijine pentru performanţă. „Mie mi-a plăcut înotul dintotdeauna şi m-am bucurat că am fost remarcat. Alături de clubul «Delfinul», am participat la câteva competiţii amicale în zonă, pe când eram în primele clase primare şi am avut câteva clasări pe podium. M-am specializat pe stilul bras. Aici m-am simţit cel mai bine şi am fost bun, dar am înotat şi craul sau spate, dar mai puţin sau în competiţii de mixt. Până în anul 2008, m-am antrenat la Mediaş, dar atunci bazinul «Delfinul» s-a închis şi a urmat o mică pauză, pentru că nu mai ştiam ce e de făcut“, îşi aminteşte Andrei.


Fotbal – nu și nu

Imediat după închiderea bazinului, a cochetat cu fotbalul, dar sportul cu balonul rotund n-a avut „lipici“ pentru un puşti care se simţea pe terenul de fotbal ca peştele pe uscat. „Am vrut să fac sport, aşa că m-am dus la fotbal. Ce să spun, n-am avut nicio treabă… nu s-a lipit nici mingea de mine şi nici eu de fotbal. Am încercat, dar n-a fost de mine fotbalul. Aşa a fost să fie. Nu ştiu, simţeam că trebuie să fie cumva vreo rezolvare să continui să fac înot, dar nu prea ştiam cum“, povesteşte tânărul.

Naveta la Sibiu

Situaţia şi-a găsit o rezolvare atunci când tatăl unei colege de înot a găsit varianta de a-i duce pe câţiva copii la Clubul Sportiv Şcolar Sibiu, pentru a continua sportul de performanţă. Andrei a fost legitimat la clubul sibian şi s-a antrenat la bazinul Olimpia, sub îndrumarea profesorilor Ion şi Anca Miclăuş. Aşa a ajuns să facă naveta pentru a se putea antrena. „Mi-am dorit să merg, îmi era dor de înot în bazin. Am mers şi în prima săptămână aveam o problemă la mână şi n-am putut intra în bazin. Fierbeam pe margine! Când am intrat în bazin, ardeam de nerăbdare să demonstrez că sunt bun, că merit să fiu acolo. A fost greu. Colegii erau foarte bine antrenaţi, n-am putut ţine pasul. Am muncit mult. Am reuşit să ajung la un nivel optim de pregătire şi să mă integrez în echipă. Nu a fost deloc simplu cu naveta, dar asta a fost pe atunci situaţia“, spune Andrei.


De la Sibiu la Baia Mare

În toamna anului trecut, medieşeanul s-a transferat la Liceul cu Profil Sportiv Baia Mare şi a continuat să meargă pe drumul performanţei. La începutul lunii trecute, acesta a făcut legea la campionatele naţionale de înot seniori şi juniori desfăşurate la Bacău şi a câştigat nu mai puţin de şapte medalii, dintre care cinci de aur. Andrei Roman a triumfat în probele de 50 de metri bras, 100 şi 200 de metri bras la juniori, iar la seniori a obţinut aurul la 50 şi 200 de metri bras. 


Campion balcanic

La sfârşitul lunii aprilie, înotătorul medieşean a reuşit o nouă performanţă de excepţie la Balcaniada desfăşurată în orașul Larissa din Grecia. Acesta a câştigat titlul balcanic la proba de 100 de metri bras, la 50 de metri bras a obţinut medalia de argint, iar la 200 de metri bras a luat bronzul. De asemenea, Andrei a urcat pe treapta a treia a podiumului cu echipa României în proba de 4×100 metri mixt. La Balcaniadă au participat sportivi din Muntenegru, Serbia, Bulgaria, Turcia, Bosnia Herţegovina, Cipru, România şi, desigur, din ţara organizatoare. „A fost prima mea participare la Balcaniadă. Nu mă aşteptam la acest rezultat. Se poate spune că este un prim pas spre marea performanţă“, este de părere medieșeanul. Andrei Roman a obţinut baremul pentru participarea la Olimpiada de tineret care se va desfăşura anul acesta în China şi speră să fie unul dintre cei doi sportivi care vor reprezenta România.
    Trimite prin e-mail