luni, 19 mai 2014

Publicat la 5/19/2014 11:56:00 a.m. de Redacţie

Alternativă pentru absolvenți: "profesionala", uneori mai atractivă decât liceul

Absolvenții claselor a VIII-a pot alege să urmeze, din toamnă, o școală profesională, dacă perspectiva obținerii unui atestat într-o meserie aflată la mare căutare îi atrage mai mult decât varianta învățământului liceal teoretic. Peste 750 de locuri în învățământul profesional de stat, cu durata de 3 ani, îi așteaptă pe tinerii medieșeni în anul școlar 2014-2015. Cursanții școlilor profesionale vor primi o bursă lunară de 200 de lei, la care se pot adăuga stimulente financiare și alte facilități oferite de firmele care îi primesc în practică.


Autor: Mihai COLIBABA

Pe lângă faptul că vor învăța o meserie și vor primi un atestat recunoscut, elevii vor beneficia de câte o bursă lunară de 200 lei pe durata studiilor și au șansa să urmeze stagii de practică la agenți economici din domeniu. Celor care nu reușesc să promoveze clasa a VIII-a li se anulează înscrierea. Candidații respinși sau cei care doresc să renunțe la locul ocupat în școala profesională se pot înscrie la admiterea în învățământul liceal. „Învăţământul profesional se adresează unei anumite categorii de elevi care doresc să profeseze o meserie. Beneficiile pentru aceştia sunt că acumulează cultură generală şi se califică într-o meserie. De asemenea, dacă există interes şi din partea unor agenţi economici, şcoala ar putea să pregătească elevi pentru meseriile de care aceştia au nevoie“, menționează Corina Tănase, directoarea Colegiului Tehnic „Mediensis“.

În tot județul

Calificări precum mecanic auto, lăcătuș, bucătar, electromecanic, dulgher, fierar betonist, electrician sau croitor sunt oferite de 17 colegii și licee tehnologice din Sibiu, Mediaș, Cisnădie, Dumbrăveni, Copșa Mică, Agnita, Tălmaciu, Săliște, Miercurea Sibiului, Târnava și Iacobeni. Învățământul profesional cu durata de 3 ani este organizat ca învățământ cu frecvență, cursuri de zi, parte a învățământului secundar superior. El se finalizează cu susținerea unui examen de certificare a calificării profesionale. 

Sprijin financiar

Elevii beneficiază de bursa profesională aprobată prin HG nr. 1062/2012. Pe lângă această bursă lunară de 200 de lei, cursanții școlilor profesionale pot beneficia și de susținere financiară, stimulente și alte forme de sprijin acordate de firma la care fac practică. „Elevii  merituoşi din anii terminali pot opta pentru burse private oferite de societatea Compa S.A. - care oferă 10 burse lunare a câte 400 de lei începând de la 1 octombrie şi un contract pe trei ani - sau de Continental Automotive Systems, care acordă timp de 10 luni câte două burse de 390 de lei și se încheie contract pe doi ani şi jumătate. Absolvenţii care au primit bursă au un loc de muncă asigurat în companii de succes din Sibiu, iar toţi absolvenţii doritori vor fi angajaţi în societatea Compa S.A. după terminarea studiilor“, a precizat Florina Dumitrescu, directoarea Liceului Tehnologic „Henri Coandă“ din Sibiu.

Trei etape

În aceste zile, Inspectoratul Școlar Județean Sibiu derulează o campanie de informare și consiliere a elevilor care s-ar putea îndrepta spre școlile profesionale, iar înscrierile propriu-zise vor avea loc în 26 și 27 mai, pe baza fișelor de înscriere eliberate în prealabil de școlile gimnaziale la cererea candidaților. Preselecțiile vor avea loc în 29-30 mai. În cazul în care numărul candidaților va depăși numărul locurilor oferite de unitățile de învățământ, acestea vor organiza o probă suplimentară de admitere pe 10 iunie, urmând ca la începutul lunii iulie să se afișeze rezultatele finale. O a doua etapă de admitere se va desfășura în intervalul iulie-august, iar dacă și după această etapă vor mai rămâne locuri libere, candidații mai au o șansă în perioada august-septembrie.

Ștefan FIRU | inspector școlar general IȘJ Sibiu: „Cred că noua paradigmă a școlii profesionale este o măsură foarte bună și care va avea viitor, în condițiile în care ea este țintită spre cerințele actuale ale mediului economic, formează specialiști în meserii cerute pe piața forței de muncă și nu este făcută doar de dragul de a fi făcută. Cât de curând, eu cred că va deveni foarte atractivă pentru absolvenții clasei a VIII-a care vor scăpa de presiunea socială de a se îndrepta spre liceu și vor putea alege o variantă adecvată aspirațiilor lor. Eu am avut, în ultima vreme, foarte multe întâlniri în școli și pot spune că la nivelul claselor a VIII-a se simte o tendință de a merge spre școala profesională din dorința sinceră și mărturisită de a spune: «Am o meserie!»“.

Departajarea la admitere

Ștefan FIRU
Repartizarea este făcută de calculator, ca în cazul admiterii la liceu. Criteriul de departajare la admitere în cazul în care numărul candidaților nu-l depășește pe cei al locurilor oferite va fi media de admitere, calculată ca medie ponderată între media generală la Evaluarea naţională susţinută de absolvenţii clasei a VIII-a, care are o pondere de 75%, şi media generală de absolvire a claselor  V-VIII, care are o pondere de 25%. Dacă vor fi mai mulți candidați decât locuri, se va lua în considerare în proporţie de 70% media de admitere şi în proporţie de 30% nota obţinută la proba suplimentară de admitere stabilită de unitatea de învăţământ. Doi candidaţi care au medii de admitere egale vor fi departajaţi folosind, în ordine, media generală obţinută la Evaluarea naţională din clasa a VIII-a, respectiv media din anii V-VIII.
    Trimite prin e-mail