joi, 24 aprilie 2014

Publicat la 4/24/2014 04:44:00 p.m. de Redacţie

Zi de sărbătoare românească

Statisticile arată că 1.500 de medieşeni poartă numele Sfântului Gheorghe şi alte derivate din acesta.


Autor: Alex PÎNTEA

Aproximativ 1.500 de persoane din municipiul de pe Târnava Mare şi-au sărbătorit, ieri, onomastica. Dintre aceştia, 1.200 poartă numele Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruinţă. La nivel naţional, peste 900.000 români şi-au sărbătorit ziua numelui.

Gheorghe, George şi Georgeta

În fiecare an, la 23 aprilie, îl prăznuim pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruinţă. Miercuri, toţi cei ce au numele Gheorghe sau orice alt derivate şi-au serbat ziua de nume. În municipiul Mediaş, Serviciul Public Comunitar Local de Evidenţa Persoanei are în baza sa de date un număr de aproximativ 1.500 de persoane care poartă numele de Gheorghe, George sau Georgeta. „Serviciul Public Comunitar Local de Evidenţa Persoanei Mediaş are înregistrate în baza sa de date un număr de aproximativ 1.500 persoane care poartă numele de Gheorghe, George sau Georgeta. Dintre acestea, cele mai multe şi anume 1.200, poartă numele de Gheorghe, în timp ce reprezentantele sexului frumos cu numele de Georgeta sunt înregistrate 120 de personae“, a precizat Raluca Filip, purtătorul de cuvânt al Primăriei Mediaş.


Sfânt universal

În conştiinţa populară românească, Sfântul Gheorghe este unul dintre cei mai prezenţi sfinţi, numeroase biserici purtând acest hram. În România există mai multe localităţi care poartă numele Sfântului Gheorghe şi chiar unul dintre cele trei braţe ale Dunării este denumit astfel. Imaginea Sfântului Gheorghe ucigând balaurul este prezentă şi pe steagul Moldovei medievale trimis de voievodul Ştefan cel Mare la mănăstirea Zografu de la Muntele Athos. Sfântul Gheorghe este, de asemenea, ocrotitorul Armatei Române, a cărei zi, 23 aprilie, coincide cu sărbătoarea ortodoxă. El este, totodată, patronul Angliei, al Georgiei și al Moscovei. În Lituania, Sfântul Gheorghe este venerat ca protector al animalelor, iar în unele regiuni ale Spaniei, ziua sfântului se serbează cu mese bogate și cu daruri.
    Trimite prin e-mail