marți, 15 aprilie 2014

Publicat la 4/15/2014 01:01:00 p.m. de Redacţie

Prima sesiune de depunere de proiecte din noul PNDR se va deschide în 20 mai


Prima sesiune de depunere de proiecte din perspectiva financiară 2014 -2020 se va deschide în data de 20 de mai, pe măsura dedicată investițiilor în ferme, a anunțat, astăzi, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, într-o conferință de profil.

"Pe 20 de mai se va deschide prima sesiune de primire/depunere de proiecte din perspectiva 2014—2020 din cele 8 miliarde de euro pe care le punem la dispoziție pe măsura 121 privind investițiile în ferme și sprijinirea fermelor de familie. Aici trebuie să folosim regulamentul european de tranziție pentru că nu există regulamentul final aprobat de către Comisie, dar sper să îl avem în această lună. Dacă nu vom avea un acord între Comisie și Parlamentul European pe actele delegate riscăm ca toată Politica Agricolă Comună să nu o aplicăm în 2015 ci în 2016. Ar fi contraproductiv și tot efortul din 2012 și 2013 ar fi în zadar", a spus Constantin, citat de Agerpres. Acesta a precizat că încă de la deschiderea acestei măsuri, MADR va oferi gratuit proiecte tip pentru fermierii mici și mijlocii, care vor putea fi descărcate de pe site-ul instituției. "Este o măsură contestată de consultanți, dar noi vom veni cu proiecte tip pentru fermierii mici și mijlocii care nu au posibilitatea să plătească anumite taxe sau care au fost păcăliți de consultanți. Este o chestiune voluntară. Ei vor avea pe site-ul instituției proiecte tip. Nu ne vom opri aici și vom merge cu proiecte tip și pe alte măsuri", a mai spus șeful MADR.
Potrivit sursei citate, măsurile care vor fi deschise pe noul PNDR vor avea sesiuni continue și evaluări lunare sau trimestriale, iar proiectele care vor integra producția vor avea punctaje suplimentare la evaluarea proiectelor, relatează Agerpres.
Prima măsură care se va lansa în luna mai, respectiv 'Investiții în exploatații Agricole' și fermele de familie, are alocată o sumă de 150 de milioane de euro.
Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a transmis în data de 21 martie 2014 prima varianta a Programului Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014 - 2020 către serviciile specializate ale Comisiei Europene, în vederea obținerii unei opinii din partea experților europeni asupra conținutului viitorului PNDR.
PNDR 2014-2020 este instrumentul prin care se acordă fonduri europene nerambursabile pentru investițiile private și publice care vor asigura dezvoltarea satelor din România. Alocarea totală pentru perioada 2014 - 2020 este de 8,015 miliarde de euro pentru 14 măsuri.
    Trimite prin e-mail