marți, 25 martie 2014

Publicat la 3/25/2014 05:08:00 p.m. de Anonim

Investiţiile anului la Axente Sever

Veşti bune pentru locuitorii comunei Axente Sever! Anul 2014 le va aduce un drum comunal modernizat, un cămin cultural reabilitat şi un teren multifuncţional de sport la standarde europene. În dialog cu Monitorul de Mediaş, primarul Marius Grecu vorbeşte despre marile provocări ale anului.


Autor: Aurelian LUNGU

Administraţia locală a reuşit să demareze trei proiecte vitale pentru îmbunătăţirea calităţii vieţii locuitorilor din toate cele trei sate ale comunei.

Preocupare mai veche

Cel mai important şi, probabil, cel mai costisitor dintre obiectivele de investiţii are în vedere modernizarea drumului comunal DC 6, în lungime de aproximativ 7,5 km, care leagă satele Agârbiciu şi Şoala. „Acest proiect reprezintă, de ani de zile, una dintre preocupările noastre principale. Acum, mulțumită unui parteneriat încheiat cu Consiliul Judeţean Sibiu, am reuşit să găsim resursele financiare necesare. Cei 7,5 km de drum vor fi tratați cu mixtură asfaltică dublu. În fiecare an, am încercat să aplicăm balast, pentru a păstra practicabilă această legătură rutieră, însă abia acum putem vorbi de o soluție cu adevărat eficientă pentru a îmbunătăți aprovizionarea, accesul către școală pentru cadrele didactice sau, de ce nu, crearea de noi locuri de muncă“, a enumerat edilul Marius Grecu doar câteva dintre avantajele investiției care se prefigurează. În trecut, primarul a mai încercat să obțină finanțare pentru modernizarea acestui drum comunal prin fonduri europene și guvernamentale, mai exact, prin Fondul European Agricol de Dezvoltare Rurală și apoi în cadrul Programului Național de Dezvoltare a Infrastructurii - „Reabilitare și modernizare - 10.000 km de drumuri de interes județean și drumuri de interes local“ implementat de către Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului în perioada 2010 - 2013. „Noi am depus spre finanțare un proiect european pentru acest drum și, deși am obținut punctaj maxim, respectiv 64 de puncte, nu am primit finanțare. Când am aplicat pe PNDI, cu mai multe obiective de investiții, inclusiv acest drum, proiectul integrat nu a fost selectat pentru finanțare nici după depunerea contestației, sub motivația că nu a intrat la finanțare deoarece valoarea minimă cu care a fost selectat ultimul proiect a fost de 10,4 milioane de lei“, a amintit primarul din Axente Sever.


Cultură şi sport

O altă investiţie majoră, suportată parţial de Consiliul Judeţean, este reabilitarea căminului cultural din Axente Sever, după ce acest imobil a revenit legal în patrimoniul localităţii. „Clădirea fusese retrocedată Consistoriului Evanghelic, însă am reuşit s-o recuperăm. Am cumpărat-o cu fonduri din bugetul local“, a precizat Grecu. Tot prin intermediul parteneriatului încheiat cu Consiliul Judeţean, comuna Axente Sever are în derulare un proiect în satul Agârbiciu, acolo unde se construieşte o bază sportivă multifuncţională. „Terenul este dotat inclusiv cu nocturnă. Este o investiţie într-adevăr la standarde europene, pe care sperăm s-o finalizăm până la Paşti“, a mai menţionat primarul din Axente Sever.

Trei străzi vor fi asfaltate

Pentru 2014, administraţia locală şi-a mai propus să rezolve, din veniturile proprii, alte trei proiecte de infrastructură. „Pe scurt, este vorba despre două străzi din Axente Sever și una din Agârbiciu pe care le mai avem de asfaltat anul acesta. Le vom face din bugetul local“, conchide Marius Grecu.

Bani de la „judeţ“

Consiliul Judeţean Sibiu va cofinanţa, anul acesta, proiecte de investiţii în 47 de localităţi. Pentru zona de nord, în bugetul judeţului a fost prevăzută acordarea a câte 45.000 de lei pentru reabilitarea centrelor medico-sociale din Curciu, Merghindeal şi Valea Viilor, sume de cel mult 125.000 de lei pentru fiecare din centrele culturale care urmează să fie create sau reabilitate la Axente Sever, Biertan, Bârghiş, Dârlos, Hoghilag, Iacobeni, Micăsasa, Moşna, Şeica Mică şi Târnava. Terenuri de sport se vor realiza la Aţel, Bruiu, Mălâncrav şi Micăsasa, iar locuri de joacă pentru copii în Aţel, Alma, Bazna, Iacobeni şi Târnava.
    Trimite prin e-mail