sâmbătă, 21 decembrie 2013

Publicat la 12/21/2013 12:10:00 p.m. de Redacţie

Crăciunul începe în fiecare suflet

foto: Adrian MLADIN
Dincolo de semnificaţia sa religioasă, Crăciunul e sărbătoarea familiei, un bun prilej pentru a pleca la colindat sau a aştepta colindători pe la ferestre. Şi primarii, politicienii, medicii, artiştii sau directorii diferitelor instituţii ori societăţi abia aşteaptă să petreacă sărbătorile alături de cei dragi. În exclusivitate pentru Monitorul de Mediaş, notabilităţile şi-au povestit cele mai frumoase amintiri de Crăciun şi au dezvăluit câte ceva din planurile pentru anul care stă să înceapă.


Autori: Alex PÎNTEA, Milu OLTEAN

Teodor Neamţu, alături
de ÎPS Laurenţiu
Primarul îşi doreşte sănătate pentru el, dar şi pentru medieşeni. Teodor Neamţu vrea să ducă la bun sfârşit proiectele în care este angrenat oraşul, iar medieşenii să aibă un trai mai bun. „Moş Crăciun aduce daruri tuturor, iar pentru mine, personal, nu mi-aş dori decât sănătate, să pot duce la capăt toate proiectele pe care municipiul Mediaş le are în faţă şi mi-aş dori pentru toată lumea să aducă la fel: sănătate, prosperitate şi un trai mai bun. Cu ocazia sărbătorilor de iarnă, a Naşterii Domnului, le urez tuturor medieşenilor să aibă sărbători fericite cu sănătate şi bucurie şi un an nou mai bun“, a spus edilul-şef. Pentru Neamţu, cele mai frumoase amintiri de Crăciun sunt cele din copilărie. „Eram la bunici şi totul mustea a sărbătoare, începând cu tăiatul porcului, tot procesul de tranşare şi pregătirea lui, cu cei care veneau cu steaua, cu urături şi magia sărbătorilor percepută prin ochi şi mintea unui copil“, îşi aminteşte el.

În spiritul tradiţiilor

Viorel Arcaş
Pentru senatorul Viorel Arcaş, sărbătorile de iarnă reprezintă o perioadă de reîntâlnire cu tradiţiile româneşti, dar şi una cu multe amintiri din copilărie. „Am crescut la ţară şi de mic aşteptam această frumoasă perioadă a anului, cu mere, pere, colaci şi colinde. Sunt multe amintiri frumoase. Crăciunul din copilărie nu mai e cel de azi, dar Crăciunul are, oricum, un farmec aparte, e o sărbătoare specială. Mă bucur că de Crăciun am ocazia să stau mai mult timp alături de familie, să-mi vizitez socrii şi mama, să stau alături de prieteni şi de cei dragi, mai ales că prin activitatea mea sunt plecat de acasă multe zile din an. Bineînţeles că aştept colindători şi îl aştept şi pe Moş Crăciun, căruia nu o să-i cer decât sănătate. Aş vrea să ne aducă tuturor sănătate şi încredere că vom depăşi toate greutăţile prin care trecem şi vom avea un an viitor mai bun. Aş putea zice că Moş Crăciun a venit, într-un fel, pentru medieşeni, cu vestea bună legată de centura ocolitoare. Aşteptăm în continuare alte veşti bune legate de proiectele de infrastructură apă-canal, precum şi de proiecte de infrastructură rutieră. Mi-aş dori să avem cât mai multe veşti bune şi daruri de acest fel pentru medieşeni. Le doresc tuturor Crăciun fericit, La Mulţi Ani cu sănătate şi prosperitate!“, a explicat parlamentarul medieşean. 

Armonie şi înţelepciune

George Petrescu
Pentru viceprimarul Mediaşului, Crăciunul reprezintă un prilej de petrecere a timpului în familie. „Magia sărbătorilor doresc să le aducă locuitorilor municipiului Mediaş un Crăciun fericit şi liniştit, să petreacă această sărbătoare împreună cu cine îşi doreşte fiecare - familie, prieteni, iubit, iubită, pentru că după un an de muncă fiecare dintre noi merităm o sărbătoare frumoasă împreună cu cei dragi. Personal, îmi doresc ca Moş Crăciun să-mi aducă un cadou de care toţi avem nevoie: este vorba de sănătate, armonie în relaţiile mele personale şi profesionale, înţelepciunea de care avem nevoie pentru a alege între bun şi rău, iar în plan material, o haină pe care mi-o doresc de mai mulţi ani“, explică George Petrescu. Cea mai frumoasă amintire de Crăciun este legată de copilărie şi de o jucărie pe care şi-a dorit-o foarte mult. „Fiecare Crăciun are farmecul lui, indiferent de vârstă, dar dacă trebuie să aleg cea mai frumoasă amintire, o am din copilărie, de când Moş Crăciun mi-a adus în dar o maşină la care mă uitam în vitrina unui magazin de jucării de câteva luni bune“, se amuză Petrescu.

Sărbătoarea dorinţelor împlinite

Maria Minea
Pentru secretarul municipiului, Crăciunul este o sărbătoare specială, una a dorinţelor împlinite, un moment în care oamenii sunt mai buni. „Crăciunul este perceput diferit de fiecare dintre noi, dar eu cred că toţi avem un punct comun atunci când vine vorba să-l descriem: ne aduce împreună. Este sărbătoarea care ne face să împărţim zâmbete fără vreun motiv anume, pentru că şi sufletul nostru zâmbeşte, pentru că fiecare părticică din noi se bucură. Şi eu mă bucur de sărbători alături de dvs. şi vă doresc tot binele, gândurile mele bune şi curate şi vă doresc să vă însoţească pretutindeni fericirea, sănătatea şi împlinirile. Sărbători fericite!“, transmite Maria Minea. Cea mai frumoasă amintire este legată de primii paşi ai fiicei sale. „Îmi doresc un cadou care să nu poată fi descris, care să aibă în spate o poveste, care să-mi stârnească emoţie, nu pentru că este scump, ci pentru că este fără preţ. Amintirea mea cea mai frumoasă de Crăciun este cea legată de fetiţa mea care, acum aproape 27 de ani, a făcut primii ei paşi în dimineaţa de Crăciun, încercând să ajungă la bradul împodobit din sufragerie“, a menţionat Minea.

Bucurie dublă

Iosif Balog
Directorul general al operatorului de salubritate are amintiri dintre cele mai frumoase legate de Crăciun. Născut chiar în preajma acestei sărbători, Iosif Balog are şi mai multe motive de bucurie. „Cele mai frumoase amintiri din perioada copilăriei sunt legate de sărbătoarea Crăciunului. Îmi aduc aminte cu drag de momentele în care îl așteptam pe Moș Crăciun cu geamul larg deschis și cum reușeam de fiecare dată să facem abstracție de frigul din casă. Din punctul meu de vedere, sărbătorile de Crăciun sunt magice doar dacă le petreci în sânul familiei. Având în vedere și faptul că sunt născut în preajma Crăciunului, bucuria se dublează. Așadar, ca în fiecare an, de sărbători sunt împreună cu familia și, ca în fiecare an, îmi doresc sănătate, ceea ce doresc tuturor“, afirmă Iosif Balog.

În familie

Virgil Bucşe
Pentru Virgil Bucşe, Crăciunul se petrece întotdeauna în familie. Directorului general al societăţii Apa Târnavei Mari i-au rămas în suflet Crăciunurile petrecute imediat după Revoluţie. „Toate sărbătorile de Crăciun au fost frumoase pentru că le-am petrecut întotdeauna în familie, dar parcă cele imediat după 1989 mi-au rămas în suflet, pentru că aveam copiii mici şi venea Moşul care după Revoluţie mai găsea câte ceva de pus în sac“, îşi aminteşte Bucşe. În prag de sărbătoare, acesta doreşte pentru el, dar şi pentru medieşeni, sănătate, linişte sufletească, precum şi o schimbare de atitudine. „Medieşenilor le doresc sănătate, fericire şi prosperitate. Totodată, mi-aş dori o schimbare în atitudinea civică cu o implicare mai puternică în viaţa cetăţii, care să se reflecte în acţiuni constructive şi proactive, o schimbare în atitudinea faţă de semeni şi acţiunilelor. A ridica imediat piatra, dar fără să aduci o alternativă constructivă, este o atitudine care s-a dovedit neproductivă. Avem, în schimb, exemple demne de urmat: «I Love Mediaş». Personal, îmi doresc în primul rând sănătate şi linişte sufletească, pentru a putea finaliza proiectele începute şi pentru a avea puterea să încep un nou ciclu de proiecte“, a adăugat Bucşe.

Aurel Nechita
Linişte în suflet

Directorul general al societăţii Piaţa Prim-Com şi-a pus câteva dorinţe simple de Crăciun. Aurel Nechita vrea sănătate, linişte şi o lume mai bună. „Bucuria vine din lucruri mărunte, liniştea din suflet, iar căldura din inimă. Vă doresc să le aveţi pe toate, alături de cei dragi. Crăciun liniştit! Personal, îmi doresc sănătate, linişte şi o lume mai bună“, povesteşte Nechita. Cea mai frumoasă amintire a sa legată de Crăciun ţine de familie. „Cea mai frumoasă amintire de Crăciun este naşterea primului meu băiat, Cătălin, în anul 1992“, a dezvăluit directorul.

Visele să devină realitate

Gabriel Hoisan
Pentru directorul general al societăţii Gospodăria Comunală, anul 2013 a fost unul dificil. În aceste condiţii, Gabriel Hoisan vrea un 2014 în care să reuşească să depăşească toate obstacolele. ,,Glumind, aş spune că aş vrea ca Moşul să îmi aducă un cash-flow pozitiv pentru Gospodăria Comunală. Îmi doresc să fiu sănătos şi să am putere să depăşesc toate obstacolele, în sensul îndeplinirii obiectivelor pe care mi le-am propus pe 2014, adică redresarea societăţii pe care o conduc, spre creşterea gradului de satisfacţie al cetăţeanului medieşean. În plan personal… bacalaureatul pentru fiica mea. Medieşenilor le doresc sănătate, fericire, putere de muncă, înţelepciune, iar cele mai îndrăzneţe vise ale acestora să se transforme în realitate“, a enumerat Hoisan. Cele mai frumoase amintiri de Crăciun ale sale îşi au originile în copilăria petrecută la Biertan. „De Crăciun, colindam toată comuna şi eram atât de mândri de «misiunea» pe care o aveam! Acum sunt foarte fericit în momentul în care spiritul Crăciunului determină întâlnirea cu cei dragi“, completează el.

Doar gânduri bune

Dan Voinea
Directorul general al operatorului de transport local îi sfătuieşte pe medieşeni ca, de Crăciun, să lase deoparte grijile şi necazurile. Cea mai mare bucurie va fi pentru Dan Voinea să îşi vadă nepoatele fericite când vor primi cadourile. „Îmi doresc ca nepoatele să fie sănătoase şi să se bucure de darurile pe care le vor primi de la Moş Craciun. Iar noi, restul familiei, să ne bucurăm de bucuria lor. Mesajul meu pentru medieşeni este: în noaptea sfântă de Crăciun, lăsaţi deoparte grijile şi supărările. Să aveţi numai gânduri bune. Urări de sănătate şi împliniri tuturor!“, spune Dan Voinea. Directorul Meditur îşi aminteşte cel mai reuşit Crăciun din anul 1971, atunci când avea 17 ani şi a petrecut împreună cu colegii de liceu.

Dan VOINEA | director Meditur:  „Am mers la colindat la colege, iar apoi, la continuare, la unul dintre colegi. Atunci am văzut şi am mâncat pentru prima dată pufuleţi. Eram 22 de persoane, îmi amintesc că am mâncat două pâini cu cartofi, jumări şi ceapă roşie, am băut apă din fântână, pentru că nu era apă curentă, la fel ca în 80 la sută din Mediaşul de atunci, o sticlă de vodcă Wiborowa şi doi litri de vin de casă. Aveam două casete de câte 60 de minute de muzică rock cu Beatles, Deep Purple, Uriah Heep, Creedence Clearwater Revival, Moody Blues şi am mai ascultat înregistrări de la Radio Europa Liberă cu Cornel Chiriac. A fost de neuitat!“

Sărbători în siguranţă

Ion Cimpoeru
Nimeni nu ştie mai bine decât comandantul Poliţiei Mediaş, comisarul şef Ion Cimpoeru, cât de mult înseamnă să te bucuri de linişte şi pace. Prin natura meseriei, Cimpoeru va veghea ca medieşenii să aibă sărbători liniştite, dar în acelaşi timp, spune că îşi doreşte şi pentru familie şi cei dragi linişte. „Le doresc tuturor medieşenilor ca aceste sărbători să reprezinte pentru dumnealor o punte spre ceva mai bun, mai luminos. Domnul să le dăruiască sănătate, pace în suflet şi prosperitate. De asemenea, să le aducă mai multe zâmbete decât împotriviri, mai multe reuşite decât înfrângeri şi mai multe împliniri decât s-au gândit vreodată. Totodată, să le aducă dragostea, armonia, strălucirea şi lumina pe care o merită din plin. Le doresc tuturor sărbători fericite alături de cei dragi şi un călduros «La Mulţi Ani!», atât din partea mea personal, cât şi a lucrătorilor Poliţiei Mediaş“, a spus Cimpoeru. Acesta îşi va petrece Crăciunul alături de familie şi a mărturisit că încă n-a apucat să-i scrie lui Moş Crăciun. „Profesional, îmi doresc ca anul 2014 să fie cel puţin la fel de bun ca 2013. Poliţia Mediaş va depune toate eforturile pentru asigurarea unui climat corespunzător de ordine publică, pentru ca toţi cetăţenii să se simtă în siguranţă la serviciu, pe stradă, dar şi acasă. Dacă s-ar putea, aş vrea ca Moş Crăciun să ne aducă tuturor sănătate, linişte şi înţelegere“, a conchis comisarul şef.

Cu gândul la cucerirea Internetului

Grigorie Muntean
Artistul plastic medieşean cu alură de Moş Crăciun, Grigorie Muntean, va petrece sărbătorile acasă, dar va încerca să „fure“ câteva clipe pentru a ajunge la iubitul său atelier. Se dezlipeşte cu greu de şevalet, mai ales că are o dorinţă mai specială. „În primul rând, vreau ca Moşul să-mi aducă veşti de peste Ocean, de la copiii din America şi Canada, dar şi de la cel din Viena. Deja Moş Crăciun mi l-a adus pe unul din nepoţii din Canada, aşa că uite că o dorinţă s-a îndeplinit. Ce-ar mai fi? Vreau sănătate şi putere de muncă. Pentru mine a fost un an bun, în care am făcut lucruri frumoase. Pentru anul viitor, vreau să fac lucrări pe care să le expun şi pe Internet, să cuceresc şi spaţiul virtual. Pentru medieşeni am numai gânduri bune. Să fie sănătoşi şi să ne caute pe noi, artiştii, cât mai des, că sigur vor avea ce să vadă“, a spus Muntean.

Cu prietenii la colindat

Mircea Dragomir
Pentru Mircea Dragomir, primarul din Biertan, Crăciunul e plin de amintiri, dar şi un bun prilej de a le povesti la un pahar de vorbă bună cu prietenii şi familia. „De mulţi ani încoace, am amintiri frumoase de Crăciun, pentru că, împreună cu un grup de prieteni, colindăm de la o casă la alta. Suntem aceiaşi oameni de când eram foarte tineri, mergem de la unii la alţii, e un bun prilej de destindere, de stat la discuţii, de depănat amintiri“, susţine Dragomir. Înainte de Crăciun, Primăria şi Consiliul Local Biertan au pregătit o serbare şi un spectacol pentru copii, unde l-au invitat şi pe Moş Crăciun. „O să îl întâlnesc pe Moş Crăciun la serbare, dar încă nu am făcut o listă. În primul rând, îi cer Moşului sănătate, restul le facem noi pe toate. Le doresc tuturor sănătate şi prosperitate, să li se împlinească toate dorinţele, să fie mai înţelepţi şi mai uniţi unii cu alţii. Pentru anul viitor, pentru comună îmi doresc să terminăm lucrările la reţeaua de apă şi canalizare, să renovăm şi să dotăm căminul cultural, să terminăm baza sportivă, să reabilităm şcolile din Biertan şi Copşa Mare, să facem trotuare, să pietruim străzile din Richiş. În funcţie de buget, vom vedea ce vom mai putea face“, a conchis Dragomir. 

Spectacol de colinde

Marius Grecu
Crăciunul se apropie cu speranţă de mai bine şi pentru locuitorii comunei Axente Sever, acolo unde sâmbătă după-amiază a avut loc un concert de colinde. Timp de două ore, localnicii i-au ascultat pe preotul Marius Ciprian Pop şi pe artiştii corului bisericesc din Valea Viilor, coralei „Gheorghe Şoima“ a Protopopiatului Ortodox Mediaş,  corului „Ioan Axente Sever“ şi pe elevii din comună. „Este al şaselea an când organizăm acest concert de colinde pentru locuitorii comunei noastre şi ne bucurăm că am reuşit să continuăm tradiţia şi în 2013. Vreau să le urez tuturor locuitorilor comunei noastre sărbători fericite şi un an nou fericit“, a spus primarul Marius Grecu.

Aşteaptă colindătorii cu lichiu

Elena Marian
Primăriţa din Brateiu, Elena Marian, este şi ea în febra pregătirilor, mai ales că va coace ea însăşi pâinea şi lichiul şi va pregăti tradiţionalele sarmale. Cele mai frumoase amintiri de Crăciun sunt legate de perioada copilăriei, de aşteptarea lui Moş Crăciun şi de toate bunătăţile pregătite în casă. „Îmi amintesc că eram copil şi mă fascina colindatul, mersul cu sania… Erau alte ierni, când eşti copil totul e altfel. Crăciunul e o sărbătoare a familiei, aşa a fost dintotdeauna. Voi merge la biserică, aştept colindători… Aş merge şi eu la colindat, dar nu pot. La mine vin mulţi colindători, trebuie aşteptaţi, nu se cade să vină şi să spună că au colindat la primar şi nu era nimeni acasă. O să-i întâmpin cu vin fiert, ţuică, o să fac lichiu la cuptor, sunt destule bunătăţi. De la Moş Crăciun îmi doresc sănătate pentru mine, pentru familie şi pentru toţi locuitorii comunei noastre, cărora le urez «La Mulţi Ani» şi prosperitate“, a spus Elena Marian. 

Teodor NEAMŢU | preşedinte PDL Mediaş:  „Cu ocazia sfintelor sărbători ale Crăciunului, Partidul Democrat Liberal urează tuturor ca magia sărbătorilor să se reverse asupra sufletelor şi caselor dvs. cu linişte şi armonie. Iar în noul an să aveţi reuşite depline în tot ceea ce vă propuneţi!“

La căminul cultural, cu toţi consătenii

Nicolae Şuşa
Pentru Nicolae Şuşa, primarul din Şeica Mare, sărbătorile de iarnă sunt un bun prilej de a petrece alături de localnici, mai ales că de Crăciun se respectă tradiţia colindului alături de preot şi de corul bisericii. În perioada copilăriei sale, Crăciunul era altfel, oamenii mai liniştiţi şi mai uniţi, iar dacă ar fi să-i ceară ceva Moşului, i-ar cere mai multă linişte şi înţelegere între oameni. „Mergem la colindat cu preotul şi cu mai multe familii, corul bisericii, facem revelionul în comunitate, la cămin, cu toată lumea. Porcul e tăiat, vinul e gata, o să fie bucate alese pe masă. Moşului i-aş cere să fie mai multă înţelegere pentru toată lumea, să fim cu toţii sănătoşi şi voioşi, să trecem cu bine peste toate încercările. Mi-aş dori la anul să avem mai multe proiecte pentru o infrastructură mai bună. Le doresc tuturor să aibă sărbători frumoase şi fericite alături de cei dragi. La mulţi ani!“, spune edilul.

Tradiţii respectate

Chirion Stănuleţ
Pentru primarul din Chirpăr, Chirion Stănuleţ, Crăciunul e sărbătoarea la care musai trebuiesc respectate tradiţiile din moşi-strămoşi. Iar acestea au început deja, odată cu sacrificarea porcului de Ignat, şi vor continua cu nelipsitele colinde. „De Crăciun voi petrece cu familia, cu tot satul aş putea zice, pentru că mergem la colindat, aşa cum se merge la noi la români. Toate pregătirile pentru Crăciun sunt gata, aşa că Moş Crăciun poate să vină liniştit, că avem cu ce să-l întâmpinăm.  Moş Crăciun sper să ne aducă sănătate şi bucurii. Să aducă pentru toată lumea un an mai bun, sănătate, prosperitate şi bucurii“, încheie Stănuleţ.
    Trimite prin e-mail