duminică, 8 septembrie 2013

Publicat la 9/08/2013 12:22:00 p.m. de Anonim

Mii de kilometri fără incidente! Povestea singurei femei-taximetrist din Mediaş

De mai bine de 20 de ani, medieşeanca Mariana Dîrloşan şi-a câştigat locul într-o meserie dominată de bărbaţi: taximetria.


Autor: Milu OLTEAN

Nu-i deloc uşor pentru o femeie să intre în trafic, mai ales că în popor se zice deseori că locul femeii e mai degrabă la cratiţă. Mai treacă-meargă, câte o femeie la volanul unei maşini cochete, dar ce te faci când apelezi la un serviciu de taximetrie şi te trezeşti cu o maşină condusă de o femeie? Ai curaj să urci? Mariana Dîrloşan şi-a câştigat locul şi respectul în branşa taximetriştilor. Dezinvoltă şi stăpână pe ea, dar mai ales ataşată de meseria ei, este singura taximetristă din oraş care activează neîntrerupt de 23 de ani.

Şoferiţă din ‘83

Pentru Mariana Dîrloşan, anul 1983 a fost unul cu noroc, iar anul acesta aniversează cifra 30 pe mai multe planuri: 30 de ani de căsătorie, tot 30 de când şi-a luat carnetul de şofer şi 30 de când şi-a cumpărat maşină: Dacia 1300. I-au plăcut dintotdeauna maşinile şi mai ales să şofeze, iar în februarie ’90, când a văzut câteva taxiuri particulare în parcarea de la gară, s-a gândit că ar fi o bună afacere. N-a stat prea mult pe gânduri şi a intrat în branşă, fără a şti mare lucru despre meserie. N-a speriat-o nimic. Nici măcar faptul că nu ştia toate străzile din oraş. Au apărut curând şi clienţii, cei mai mulţi mânaţi de curiozitatea de a fi duşi la destinaţie de o femeie-taximetrist. Afacerea a mers ca pe roate, iar Mariana a făcut taxi în fiecare după-amiază, după orele de program pe care le presta ca tehnician proiectant la o societate din oraş. „Doi ani am tot tatonat piaţa şi nu mă aşteptam să meargă la fel de bine în fiecare zi. În 1992, am decis să-mi dau demisia de unde lucram şi să fac numai taximetrie. Mi-a intrat în sânge şi abia aşteptam să se termine orele de program ca să intru în trafic. Am iubit această meserie şi i-am fost fidelă din prima zi, iar după mai bine de 20 de ani de taxi nu m-am plictisit deloc“, mărturiseşte medieşeanca.

Poveşti de viaţă la volan

Chiar dacă s-a acomodat rapid legilor taximetriei, colegii n-au crezut că se va ţine de treabă multă vreme, iar la un moment dat va renunţa din cauza clienţilor bădărani, a nopţilor nedormite sau a traficului obositor. N-a fost să fie aşa. A învăţat oraşul pe de rost, a bifat câteva sute de mii de kilometri, curse lungi prin toată ţara şi, între timp, a schimbat mai multe maşini, iar acum îşi întâmpină clienţii la volanul unui VW Golf 5. Dincolo de toate, crezul ei a fost mereu să respecte clientul şi să-l ducă în siguranţă la destinaţie. „N-aş putea circula dacă aş fi o fire prăpăstioasă. Sunt pe conceptul «ce ţie nu-ţi place altuia nu-i face» şi «vorba dulce mult adduce». Îmi adaptez comportamentul şi sunt destul de tolerantă în privinţa comportamentului clienţilor în maşină. Din punctul meu de vedere, taximetristul trebuie să fie un bun şofer, dar şi să aibă abilitatea de a comunica, de a interacţiona cu oamenii. De multe ori ajungi în postura de a fi confidentul clientului. Asculţi multe poveşti de viaţă de la volanul taxiului“, ne-a spus Mariana Dîrloşan.

Circulă în siguranţă

Din fericire, Mariana n-a avut parte de incidente majore în trafic şi nici n-a avut de-a face cu greutăţi din partea clienţilor, care s-o jignească sau s-o agreseze. Cei care au călătorit cu ea au ajuns întotdeauna în siguranţă la destinaţie. În plus, îşi cunoaşte maşina pe de rost şi nu se sfieşte să-şi rezolve singură o pană sau alte neajunsuri minore. „Sunt un ardelean paşnic, nu sunt un şofer vitezoman, chiar dacă am luat şi eu câteva amenzi pentru radar. Nu mă consider o profesionistă la volan. Sunt amatoare şi pun întotdeauna siguranţa clientului pe primul loc, de aceea nu bravez şi nici nu fac lucruri nesăbuite. Îmi fac meseria din plăcere şi cu respect faţă de cei care aleg să meargă cu maşina mea. Sunt o fire responsabilă, de aceea cred că meseria aceasta mi s-a lipit de suflet“, s-a destăinuit Mariana. De-a lungul ultimelor două decenii n-au fost prea multe medieşence care s-au îndreptat către taximetrie. Cu ceva ani în urmă, alături de Mariana a mai activat o taximetristă, ceva mai tânără, care între timp a renunţat, iar de-o vreme, în trafic mai poate fi zărită o altă tânără.

Colac de salvare

În ultimii doi ani, Mariana a trecut prin câteva momente de cumpănă, din cauza unor decese în familie, urmate mai apoi şi de probleme de sănătate, iar ieşirile în trafic s-au împuţinat. Totuşi, taximetria a făcut-o să-şi recapete încrederea în forţele proprii şi să depăşească problemele. „Am fost afectată de decesul părinţilor, iar mai apoi mi-am rupt piciorul. Am stat o vreme departe de volan, dar tot meseria asta m-a scos la liman, pentru că interacţionezi cu oamenii, le auzi păsurile, bucuriile şi problemele, uneori necazurile lor sunt mai mari ca ale tale, şi încerci să-i înţelegi. Cum m-am simţit mai bine cu piciorul, m-am aşezat la volan să văd dacă pot să conduc. Din fericire, n-am avut probleme, iar acest lucru m-a bucurat. Taximetria m-a făcut să fiu curajoasă, chiar dacă nu credeam că sunt. Toate situaţiile prin care treci, toate momentele grele pe care le depăşeşti, fiecare experienţă îţi creşte moralul“, surâde femeia.

      Mariana DÎRLOŞAN | taximetristă      „Mai sunt anumite persoane care practică taximetria «la negru». Se ştie de ei că aşteaptă persoane la puncte fixe şi, când umplu maşina, îi duc către destinaţii din vecinătatea Mediaşului. Noi, ceilalţi, plătim taxe şi impozite, suntem în legalitate, pe când acele persoane, nu. E o concurenţă neloială, dar nu sunt eu în măsură să le iau numărul de înmatriculare sau să-i întreb de una, de alta… Sunt persoane abilitate care pot să facă verificări.“

Familie, taxi şi baschet

Viaţa Marianei Dîrloşan se împarte între familie, taxi şi pasiunea pentru baschet. Aidoma tuturor femeilor, are multă treabă în casă, iar atunci când termină cu gătitul sau spălatul începe meseria. Dincolo de acestea, Mariana este o iubitoare pasionată de baschet şi nu ratează nici un meci de-al Gazului. „Mă bucur de fiecare meci şi de faptul că am ocazia să văd baschet de calitate la Mediaş, datorită acestor băieţi minunaţi. Sunt o susţinătoare a baschetului medieşean şi merg la fiecare meci al echipei noastre, indiferent că e la Mediaş sau în deplasare“, ne-a spus Mariana Dîrloşan.

Citiţi mai multe în ediţia tipărită a ziarului.
    Trimite prin e-mail