duminică, 2 iunie 2013

Publicat la 6/02/2013 11:38:00 a.m. de Redacţie

Axente Sever: investiţie-record

Cea mai mare investiţie în istoria post-decembristă a comunei Axente Sever a fost inaugurată, săptămâna trecută, în prezenţa primarului Marius Grecu, a preşedintelui Consiliului Judeţean Ioan Cindrea, a deputaţilor PSD Gheorghe Roman şi Ioan Axente şi a senatorului PSD Viorel Arcaş.


Autor: Alex PÎNTEA

Noul parc fotovoltaic operat de Photovoltaic Sib Energy SRL are o capacitate de producţie de 2-3 MW şi este unul dintre cele mai mari astfel de parcuri din ţară. Nu mai puţin de 12.410 panouri compun instalaţia. „Mă bucur că am reuşit să terminăm această investiţie. Vreau să mulţumesc primarului Marius Grecu, pentru că am avut susţinere foarte mare la demararea investiţiei. E o primă investiţie dintr-un lanţ de încă trei parcuri pe care le fac şi în judeţul Mureş şi sper să aducă bunăstare societăţii. Aici se va produce energie electrică şi aceasta va fi dată în sistemul naţional“, a precizat investitorul Virgil Mailat.

Locuri de muncă şi bani la buget

Pentru comuna din nordul judeţului Sibiu, parcul înseamnă o dublă „lovitură“ pozitivă. „Eu îi mulţumesc d-lui Mailat că ne-a ales pe noi. L-am primit la primărie şi s-a văzut că, dacă este interes comun, dacă primarul este conştient că numai cu investitori poate să ridice nivelul comunei, rezultatul se vede. Îl asigur pe d-l Mailat de tot sprijinul. Investiţia este cea mai mare de după 1990 în comuna Axente Sever, în valoare de 3,5 milioane de euro. Este o investiţie care a dus la creşterea taxelor şi impozitelor pe acest teren de la 240 de lei la aproape 10.000 de lei. Sperăm, în viitorul apropiat, că vom avea şi locuri de muncă create, iar d-l Mailat să ne mai caute, pentru că îl primim cu bunăvoinţă. Îi mulţumesc şi d-lui preşedinte al Consiliului Judeţean pentru sprijinul pe care mi-l acordă şi mi l-a acordat în obţinerea avizelor şi în toate demersurile pentru atragerea investitorilor aici, în zonă“, a punctat Grecu. În perspectivă, este posibil ca iluminatul public pe străzile comunei să fie realizat cu energia produsă la nivel local.



Exemplu de urmat

Din punctul său de vedere al preşedintelui Ioan Cindrea, acesta reprezintă un model de colaborare între între investitori şi administraţia publică locală. „Cred că acest model poate fi extins şi la alte localităţi pentru că asigură dezvoltare, venituri pentru primării şi locuri de muncă. Numai astfel de venituri pot asigura primăriile cu fonduri care să le asigure independenţa financiară şi ceea ce ştiu eu că se întâmplă la Axente Sever este un model. După acest parc fotovoltaic urmează altul aici şi alte două investiţii industriale în aceste zone sau parcuri industriale care sunt pe terenuri ce nu puteau fi folosite pentru agricultură. Sunt terenuri poluate, sunt terenuri la baza combinatului şi pentru mulţi ani este o poluare remanentă puternică. Or, astfel de investiţii sunt utile şi pot da valoare pe acest teren. Este un model folosirea terenurilor poluate, dar este un model şi în ceea ce priveşte strategia de dezvoltare. De altfel, în strategia judeţului sprijinim apariţia a încă nouă parcuri industriale pe lângă localităţi mai mici sau comune mai mari“, a dezvăluit Cindrea.

Din poluare în energie

Senatorul Arcaş susţine, la rândul său, că transformarea unui teren poluat într-unul unde se produce energie este cât se opate de benefică. „Aici, marea poluare se transformă în energie verde, energie curată. Avem un parc pe Valea Târnavelor, mai avem un parc pe Valea Hârtibaciului şi avem şi cele mai puternice societăţi de energie convenţională. Este un model şi este o politică a Guvernului Ponta de îmbinare a celor două feluri de energie, convenţională şi neconvenţională“, a menţionat el.

Grecu, un model

Prezent la eveniment, deputatul Gheorghe Roman a subliniat că pentru orice comună este important să atragă fonduri extrabugetare. „Primarul Marius Grecu este unul dintre primarii performanţi. Realizează faptul că are nevoie de bani la bugetul local, alţii decât cei din taxe şi impozite locale. Îl felicit pentru ceea ce face“, au fost cuvintele parlamentarului medieşean.
    Trimite prin e-mail