vineri, 31 mai 2013

Publicat la 5/31/2013 12:41:00 p.m. de Redacţie

Liceul Tehnologic Automecanica - pledoarie pentru educaţie

„Am renunţat la şcoală după clasa a VIII-a şi m-am dedicat familiei mele. Atras de mirajul străinătăţii, copilul meu a dorit să renunţe la şcoală. M-am înscris la liceu pentru a fi un exemplu pentru el şi astăzi suntem amândoi elevi“. Este povestea emoţionantă a unei casnice în vârstă de 38 de ani - elevă în clasa a IX-a, cu frecvenţă redusă, la Liceul Tehnologic Automecanica.


Autor: Mihai COLIBABA

Odeta Căpîlnean
Liceul Tehnologic Automecanica (LTA) Mediaş oferă şanse egale fiecărui tânăr, pentru a deveni o personalitate puternică, independentă, capabilă să se integreze competent şi activ în comunitate. Pentru elevii învăţământului seral şi cu frecvenţă redusă, continuarea studiilor, întrerupte după finalizarea clasei a VIII-a sau după învăţământul profesional, reprezintă o şansă să-şi desăvârşească formarea. „Şcoala are un rol hotărâtor în ceea ce priveşte procesul formării personalităţii tinerilor, al educaţiei acestora în sensul dezvoltării unui adevărat spirit de cultură şi de civilizaţie naţională, de formare ca specialişti în diferite domenii. E foarte important să îţi continui studiile. Unii elevi de-ai noştri sunt oameni de 40-50 de ani care s-au lovit de nevoia de a avea studii finalizate“, motivează directoarea Odeta Căpîlnean.

Mai încrezători în viitorul lor

Aproape jumătate dintre cei 800 de elevi ai liceului medieşean urmează forme de învăţământ seral sau cu frecvenţă redusă. Ei reprezintă modele pentru orice tânăr care se lasă încă purtat de valurile vârstei şi tratează cu insuficientă seriozitate problema alegerii unei cariere. „Părinţii mei aveau o situaţie financiară foarte grea, eram cel mai mare dintre cei şase copii. Am renunţat la şcoală ca să lucrez şi să-mi ajut familia. Am lucrat necalificat, dar a venit timpul să am familia mea şi să pot da educaţie copiilor. Să  nu le fie ruşine cu părinţii. Eu şi soţia ne continuăm studiile şi suntem mulţumiţi că am avut această şansă, chiar dacă avem 40 de ani“, mărturiseşte un muncitor încadrat în clasa a XII-a la frecvenţă redusă. O seralistă de 28 de ani a ajuns acum în clasa a XIII-a. A terminat şcoala de ucenici ca vânzător şi a lucrat 12 ani în diverse chioşcuri, fără carte de muncă. „Îmi doresc să ocup un post calificat în alimentaţie şi turism. De aceea m-am înscris la seral şi voi fi tehnician în gastronomie“, explică ea. La 39 de ani, un elev de clasa a XIV-a seral susţine că a venit să-şi completeze studiile cu gândul de a-şi înfiinţa propria afacere. „Sunt electrician, am absolvit profesionala de trei ani şi am nevoie de liceu. Acum îmi voi împlini visul“, spune el, optimist. După clasa a VIII-a, un tânăr plecat în Italia cu părinţii a muncit din greu în construcţii. „Munca nu ne era recunoscută şi nu puteam să promovez, pentru că fără liceu nici la lopată nu te ia nimeni. M-am întors în ţară şi sunt fericit că, după terminarea liceului, voi putea la lucrez într-o meserie care îmi place“, anticipează bărbatul în vârstă de 42 de ani, elev în clasa a XIV-a la seral. 

Cursuri gratuite

Alţii nu au o situaţie grea, dar ambiţia i-a determinat să-şi ia o diplomă. „Sunt şofer şi câştig bine, dar soţia mea are studii superioare, fapt care m-a ambiţionat să fac măcar liceul şi poate mai târziu să mă înscriu la facultate. M-am înscris la LTA Mediaş. Aici am avut parte de înţelegere şi sprijin individualizat din partea profesorilor şi m-am simţit ca într-o familie alături de colegii mei. Le sugerez şi altor tineri să-şi continue studiile“, sunt cuvintele unui elev de 31 de ani, în clasa a XII-a seral. Pentru toţi aceşti oameni, LTA, unde cursurile sunt gratuite, a fost cea mai bună alegere. Prin experienţele trăite, ei îi îndeamnă pe cei care sunt într-o situaţie asemănătoare, dar şi pe elevii învăţământului de zi, să facă liceul şi să obţină o calificare.

Avantajele înscrierii la LTA

Ca profil unic, Liceul Automecanica le propune tinerilor o calificare de ospătar (chelner) – vânzător în unităţi de alimentaţie. De asemenea, Automecanica are singurul program acreditat din oraş de tehnician în turism. Tot specializări acreditate sunt cele de proiectant CAD şi mecatronist. Pe lângă faptul că asigură un învăţământ de calitate, unitatea medieşeană vine cu o serie de beneficii evidente pentru elevi, printre care se numără: acces liber la reţeaua Wi-Fi a şcolii, monitorizare video a curţii, holurilor şi atelierelor şcolii pentru siguranţa elevilor, cabinete moderne de informatică, tehnologii, cultură generală, sală de sport modernă, activităţi extraşcolare şi extracurriculare diverse, posibilitatea efectuării stagiilor de pregătire practică la agenţii economici din oraş, participarea la proiecte cu finanţare extrabugetară, spaţii şcolare reabilitate sau colaborarea eficientă cu întreaga comunitate locală.

Odeta CĂPÎLNEAN | director: „În ultimii ani, Liceul Tehnologic Automecanica a derulat trei proiecte cu fonduri europene nerambursabile. De asemenea, ne bucurăm de o colaborare foarte bună cu administraţia locală, care a sprijinit investiţiile de care şcoala are nevoie.“
    Trimite prin e-mail