duminică, 2 decembrie 2012

Publicat la 12/02/2012 03:45:00 p.m. de Anonim

Andrei Roman vrea la Olimpiadă

La 16 ani, medieşeanul Andrei Roman, legitimat la CSŞ Sibiu, este unul dintre cei mai talentanţi tineri înotători din România. Multiplu campion naţional individual şi cu echipa, Andrei s-a întors de câteva zile de la lotul naţional de juniori II, care a participat la Campionatul Ţărilor Europei Centrale, în Slovacia.


Autor: Milu OLTEAN

Talentul nu ţine cont de nicio barieră şi iese la suprafaţă indiferent de condiţiile cele mai bune, indiferent de cele mai vitrege. Talentul dublat de voinţă reprezintă o cale spre performanţă şi orice sportiv ştie acest lucru foarte bine. Ore şi ore de antrenament, competiţii şi dorinţa de a fi cel mai bun. Performanţa cere sacrificii, iar medieşeanul Andrei Roman este unul dintre sportivii care cunosc foarte bine acest fapt. Din cauza lipsei unui bazin adecvat de înot în Mediaş, Andrei este nevoit să facă naveta aproape în fiecare zi la Sibiu, pentru a se antrena la bazinul Olimpia. La 16 ani, palmaresul său este deja unul de invidiat. Din acest an, este un component de bază al lotului naţional de juniori II la înot, iar visele sale se îndreaptă spre Olimpiada de la Rio de Janeiro.

Performanţa cere sacrificii, iar Andrei Roman ştie asta

Un mic delfin

Povestea lui Andrei începe pe când avea câţiva anişori şi mergea alături de familie la ştrandul de la Ocna Sibiului. Acolo l-a învăţat tatăl său să înoate, iar mai apoi a continuat să înveţe la clubul „Delfinul” din Mediaş, sub îndrumarea profesoarei Despina Pelger, cea care i-a remarcat potenţialul şi i-a sfătuit pe părinţi să-l sprijine pentru înot de performanţă. „Mie mi-a plăcut înotul dintotdeauna şi m-am bucurat că am fost remarcat. Alături de clubul «Delfinul» am participat la câteva competiţii amicale în zonă, pe când eram în primele clase primare, şi am avut ceva clasări pe podium. M-am specializat pe stilul bras. Aici m-am simţit cel mai bine şi am fost bun, dar am înotat şi craul sau spate, dar mai puţin sau în competiţii de mixt. Până în 2008, m-am antrenat la Mediaş, dar atunci bazinul «Delfinul» s-a închis şi a urmat o mică pauză, pentru că nu mai ştiam ce e de făcut”, ne-a povestit adolescentul.

Nu s-a „lipit” de fotbal

Imediat după închiderea bazinului a cochetat cu fotbalul, dar sportul cu balonul rotund n-a avut „lipici” pentru un puşti care se simţea pe terenul de fotbal ca peştele pe uscat. „Am vrut să fac sport, aşa că m-am dus la fotbal. Ce să spun, n-am avut nicio treabă, nu s-a lipit nici mingea de mine şi nici eu de fotbal. Am încercat, dar n-a fost de mine fotbalul, aşa a fost să fie. Nu ştiu, simţeam că trebuie să fie cumva vreo rezolvare să continui să fac înot, dar nu prea ştiam cum”, mărturiseşte Roman.

Sibiul, naveta spre performanţă

Ocazia s-a ivit curând, atunci când tatăl unei colege de înot a găsit varianta de a-i duce pe câţiva copii la Clubul Sportiv Şcolar Sibiu, pentru a continua sportul de performanţă. Norocul lui Andrei s-a numit legitimarea la clubul sibian şi antrenamentele la bazinul Olimpia, sub atenta îndrumare a profesorilor Ion şi Anca Miclăuş. Aproape în fiecare zi, Andrei şi alţi colegi face naveta la Sibiu pentru antrenamente. „Mi-am dorit să merg, îmi era dor de înot în bazin. Am mers şi în prima săptămână aveam o problemă la mână şi n-am putut intra în bazin, fierbeam pe margine. Când am intrat în bazin, ardeam de nerăbdare să demonstrez că sunt bun, că merit să fiu acolo. A fost greu. Colegii erau foarte bine antrenaţi, n-am putut ţine pasul. Am muncit mult. Am reuşit să ajung la un nivel optim de pregătire şi să mă integrez în echipă. Nu e deloc simplu cu naveta, dar asta e situaţia”, recunoaşte medieşeanul. 

Lansat în competiţii

Rezultatele n-au întârziat. Mai întâi un loc 5 la campionatul naţional în 2009 şi o medalie de argint cu echipa la mixt. „A fost debutul în competiţii de anvergură, la campionatul naţional organizat la Baia Mare. Ştiu că aveam mari emoţii, dar s-au risipit toate atunci când am intrat în bazin. Am fost foarte fericit să mă văd pe podium şi acest fapt m-a ambiţionat şi mai mult”, ne-a zis Andrei Roman.

Greu de învins

An după an şi concurs după concurs, a început să domine competiţiile naţionale de bras, acolo unde este tot mai greu de învins. În 2010, a devenit pentru prima dată campion naţional la 100 metri bras individual, la Baia Mare, iar cu ştafeta a cucerit tot atunci două titluri naţionale la 4x100 metri mixt şi 4x100 metri liber. După un an 2011 încărcat cu rezultate foarte bune, Andrei a avut un 2012 care l-a propulsat printre cei mai buni tineri înotători din România. „Anul acesta a fost unul foarte bun pentru mine. La Baia Mare am dominat competiţia de bras şi am devenit triplu campion naţional la 50m, 100m şi 200m bras. Am luat locul I şi cu ştafeta la 4x200m liber, iar mai apoi am avut rezultate foarte bune şi la Bucureşti. Am avut un an bun, dar toate aceste rezultate nu fac decât să mă ambiţioneze să obţin mai mult, să-mi propun obiective tot mai îndrăzneţe”, conchide Roman.

În lotul naţional

La sfârşitul acestei veri, Andrei a primit vestea că face parte din lotul naţional de înot juniori II, iar acest lucru i-a dat şi mai mare încredere, mai ales în perspectiva competiţiilor internaţionale, acolo unde medieşeanul va avea ocazia să-şi demonstreze valoarea. La finele săptămânii trecute, Andrei a participat cu lotul naţional la Campionatul Ţărilor Europei Centrale, competiţie care a avut loc la Zilina, în Slovacia, de unde s-a întors cu un loc 7 şi un loc 10. „Selecţia la lot a fost o confirmare a rezultatelor bune, într-un fel mă aşteptam. Am fost mândru de performanţa aceasta, la fel au fost şi părinţii şi antrenorii mei. La Zilina am obţinut locul 7 la bras 100m şi locul 10 la 200m individual. A fost prima mea ieşire la competiţii internaţionale, mi-am dorit să prind podiumul, dar n-a fost să fie de data asta. Am văzut care este nivelul la asemenea competiţii, este o experienţă foarte bună care mă ambiţionează”, ne-a spus Andrei.

N-are timp liber

Andrei este licean la „Axente Sever”, la profilul filologie, iar programul unei zile obişnuite începe la ora 7, în bancă. După prânz ajunge acasă, unde are o jumătate de oră pentru a mânca ceva şi pentru a se împrospăta. Urmează drumul spre Sibiu, cu maşina părinţilor sau cu trenul, iar la 15 începe antrenamentul la bazinul Olimpia. Pe la 18 este din nou acasă, apoi o tură de antrenamente la o sală de forţă. Seara vine rândul temelor sau al socializării cu prietenii pe Facebook. „Nu prea am timp liber. Când am, mă mai uit la serialul «Dexter», sau vorbesc cu prietenii. Programul e destul de strâns, aşa că trebuie să am grijă de fiecare minut. Nu e lucru uşor, nici cu antrenamentele, nici cu şcoala. Profesorii ne înţeleg şi ne sprijină, dar nici noi nu ne lăsăm pe tânjală. Fără muncă şi sacrificii nu se poate face nimic. Cu naveta m-am obişnuit. E obositor, e greu. S-a pus la un moment dat problema să mă mut la Sibiu, dar am considerat că e important să termin liceul aici la Mediaş, unde l-am început. O să vedem ce rezervă viitorul”, spune optimist Andrei.

Andrei ROMAN | înotător: „Îmi doresc o carieră sportivă la cel mai înalt nivel, iar dacă e să spun aşa, îmi concentrez eforturile pentru a reuşi să-mi îndeplinesc visele. Cel mai mare vis al meu este să particip la viitoarea Olimpiadă, din 2016, din Brazilia. Ar fi ceva fantastic, sper să şi reuşesc.” 

Palmares

  • 2006, Sibiu: locul 1 la 50 m bras, locul 3 la 50 m fluture, locul 2 la 50 m liber (crawl)
  • 2007, Braşov: concurs municipal, locul 3 la 50 m bras
  • 2008, Sibiu: locul 2 la 50 m bras 
  • 2009: prima medalie naţională la Bacău, locul 5 la 100 m bras şi prima medalie cu ştafeta locul 2 la 4x100 m mixt
  • 2010, Baia Mare: locul 1 la 100 m bras, locul 2 la 200 m bras, cu ştafeta locul 1 la 4x100 m mixt şi 4x100 m liber, locul 3 la 4x200 m liber
  • 2010, Bucureşti: locul 2 la 200 m bras, locul 3 la 50 m şi 100 m bras (individual), cu ştafeta locul 1 la 4x200 m liber şi 4x100 m liber
  • 2011, Baia Mare: locul 1 la 200 m bras, locul 2 la 100 m bras, locul 3 la 50 m bras(individual), cu ştafeta locul 1 la 4x200 m liber, locul 2 la 4x100 m mixt şi 4x100 m liber
  • 2011, Bucureşti: locul 1 la 200 m bras, locul 3 la 50 m bras (individual), cu ştafeta locul 1 la 4x200 m liber, locul 2 la 4x100 m liber, locul 3 la 4x100 m mixt
  • 2011, Piteşti: locul 3 la 4x200 m mixt cu ştafeta
  • 2012, Baia Mare: locul 1 la 50 m, 100 m, 200 m bras (triplu campion), cu ştafeta locul 1 la 4x200 m liber, locul 2 la 4x100 m mixt
  • 2012, Bucureşti: locul 1 la 50 m, 100 m bras şi locul 2 la 200 m bras, cu ştafeta locul 2 la 4x200 m liber, 4x100 m liber





    Trimite prin e-mail